Ako môžeme jedlom čeliť jesennému splínu

Málo energie, ospalosť, melancholickosť a zníženie výkonnosti sú len niektoré príznaky zmeny ročného obdobia.

05.11.2018 12:30
depresia, deviácia, úzkosť, smútok, nešťastie Foto:
Aby sme opäť získali vitalitu a pohodu, dobre nám poslúži výber pokrmov. Celý rad potravín totiž stimuluje produkciu látok, ktoré pomáhajú zachovať si dobrú náladu.
debata (1)
Aby sme opäť získali vitalitu a pohodu, dobre nám poslúži výber pokrmov. Celý rad potravín totiž stimuluje produkciu látok, ktoré pomáhajú zachovať si dobrú náladu, píše taliansky denník La Repubblica.

Je menej svetla, teplota klesá a nároky na naše výkony sú stále vyššie. Jeseň so sebou prináša niektoré problémy s prispôsobením, ktoré sa prejavujú u každého inak. Jesenný splín postihuje každého piateho Taliana. Nie je to však nič, čo by sa nedalo prekonať, napríklad pomocou kvalitného jedálneho lístka. Pomôžu nám vitamíny skupiny B, vitamín C a E, ktoré pripravujú telo na prvý chlad, a vyššia vlhkosť. Prečo sú tieto vitamíny dôležité a v ktorých potravinách ich nájdeme?

Vitamín B na dobrú náladu

Vitamíny skupiny B pomáhajú udržať dobrú náladu. Medzi jedlom a náladou je úzka súvislosť a určité potraviny ju pomôžu vyvážiť, vysvetľuje lekár Michelangelo Giampietro, expert na výživu a športové lekárstvo pri Škole športu CONI Roma.

Správne jedlá sú také, ktoré obsahujú mikronutrienty, ako sú vitamíny skupiny B, najmä B12, ktoré dodávajú energiu telu aj mysli. Najviac týchto vitamínov obsahujú vajcia, syry, jogurty, mlieko a mozzarella.

Pomáhajú tiež jedlá bohaté na tryptofán, ktorý je nositeľom sérotonínu, hormónu regulujúceho náladu. „Je prítomný vo väčšine proteínov, ktoré zjeme, a zlepšuje náladu, sústredenosť a pamäť,“ uvádza Giampietro. Tryptofán pôsobí pozitívne na stres, lebo za prítomnosti vitamínov skupiny B, sacharidov a železa zvyšuje produkciu sérotonínu. Dobrým zdrojom energie, sacharidov a tryptofánu sú napríklad cestoviny.

„Céčkom“ proti infekciám

„V jesennom jedálnom lístku nesmú chýbať potraviny bohaté na vitamín C, ktorý zvyšuje odolnosť proti infekciám, uľahčuje vstrebávanie železa, prispieva k tvorbe kolagénu a pôsobí ako antioxidant a prostriedok proti starnutiu,“ uvádza Loreto Nemi z rímskej Katolíckej univerzity.

Najviac vitamínu C obsahuje kapusta a kel, brokolica, paprika, špenát a citrusové plody.

Vitamín E patrí k skupine tých látok, ktoré sú rozpustné v tukoch. Zvyčajne sa hromadí v pečeni a nie je teda nutné jesť ho pravidelne. Telo ho totiž vypúšťa po malých dávkach, keď sa jeho potreba stane nevyhnutnou, hovorí Loreto Nemi. Odporúčaná denná dávka je 36 mikrogramov.

Je dôležitým bunkovým antioxidantom, bojuje proti voľným radikálom a proti starnutiu. Prirodzeným zdrojom vitamínu E sú predovšetkým orechy, mandle a semienka. „Sú bohaté na vlákninu, esenciálne mastné kyseliny s dlhým reťazcom a práve na vitamín E. Obsahujú minerály ako horčík a draslík. Sú koncentrátom veľmi užitočných makro- i mikronutrientov,“ vysvetľuje Nemi. Ideálne je zjesť denne päť až šesť orechov. Tiež avokádo je bohaté na vitamín E a mononenasýtené tuky, aké má extra panenský olivový olej a ktoré sú pre organizmus dôležité. Ideálnymi raňajkami je celozrnný chlieb s polovicou avokáda a so semienkami slnečnice a sezamu.

Pomôcť môžu aj minerálne soli. Železo napríklad dodáva energiu, zatiaľ čo draslík je užitočný pre mozog a rovnováhu krvného tlaku. Horčík pomáha čeliť obdobiu napätia. Kde ich nájdeme? „Sušené ovocie je bohaté na horčík a je vhodné ako desiata či olovrant na potlačenie hladu. Sladké zemiaky majú dosť draslíka, ale aj stopy vápnika a sodíka, zinku a horčíka,“ dodáva Loreto Nemi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vitamíny #sacharidy #depresie #melanchólia #jesenný splín #ospalolsť