V Európe ročne zomiera ročne 33 000 ľudí na infekcie odolné antibiotikám

Následkom bakteriálnych infekcií, ktoré sú odolné voči liečbe antibiotikami, zomrie v Európe každý rok približne 33 000 ľudí.

06.11.2018 09:09
antibiotiká, lieky, ruka, rukavica, choroba,... Foto:
Pred problémom rastúcej odolnosti baktérií opakovane varuje WHO.
debata (2)
Vyplýva to z najnovšej správy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), o ktorej informovala agentúra Reuters. Podľa zdravotníkov sú dôsledky týchto infekcií porovnateľné s dôsledkami chrípky, tuberkulózy a ochorení spôsobených vírusom HIV dohromady.

ECDC vo svojej analýze zistilo, že dôsledky ochorenia, ktoré spôsobujú rezistentné baktérie, sa od roku 2007 zhoršili. Znepokojujúce sú najmä prípady, kde infekcia je odolná aj voči tým najsilnejším antibiotikám, akou sú napríklad karbapenémy, známe ako antibiotiká „poslednej záchrany“.

„Je to znepokojujúce, pretože tieto antibiotiká sú poslednou možnosťou liečby,“ uviedlo ECDC vo svojom vyhlásení. „Ak tieto lieky už nebudú ďalej účinné, bude nesmierne ťažké, respektíve v mnohých prípadoch aj nemožné infekcie liečiť,“ dodalo stredisko.

Podľa odhadov zdravotníkov zhruba 70 percent baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekcie, už sú odolné voči antibiotikám, ktoré sa pri liečbe týchto infekcií bežne používajú. Vývoj baktérií, ktoré sú odolné voči jednému alebo viacerým liekom, je pritom jednou z najväčších hrozieb, ktorým medicína v súčasnosti čelí.

ECDC sa vo svojej správe sústredilo na päť typov infekcií, ktoré spôsobujú rezistentné baktérie v Európskej únii a v Európskom hospodárskom priestore. Podľa jej výsledkov v 75 percentách prípadov sa ľudia týmito bakteriálnymi infekciami nakazí v nemocniciach alebo na klinikách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #antibiotiká #rezistencia na antibiotiká #choroby #medicína #baktérie #infekcie