Upokojujúca vôňa levandule má možno reálny základ

Levanduľové soli do kúpeľa. Levanduľové sviečky. Levanduľové vrecúška do topánok, auta alebo bielizníka.

21.11.2018 06:00
Levanduľa lekárska Foto:
Levanduľa lekárska
debata
Levanduľové rozprašovače či esenciálne oleje. Levanduľové upokojujúce tabletky pre ľudí i pre psov. A na Pintereste je 370 receptov na levanduľové dezerty. Ľudia milujú levanduľu, napísal spravodajský server The New York Times.

Túto fialovo kvitnúcu rastlinku ľudia využívajú prinajmenšom od stredoveku. Pekne vonia, ale to nie je všetko. Zadajte si levanduľu do googlu a vo výsledkoch sa budú opakovať slová ako upokojujúca, relaxačná, uvoľňujúca. Levanduľa údajne dokáže zmierňovať stres a úzkosť. Ale sú tieto účinky viac, než len ľudovou medicínou?

Áno, sú, odpovedá Hideki Kašiwadani, fyziológ a neurológ japonskej univerzity Kagošima – prinajmenšom u myší. „Mnoho ľudí pristupuje k účinkom rôznych vôní sa skepsou,“ uviedol Kašiwadani. „Ale medzi rôznymi poverami je aj pravda založená na vedeckých základoch,“ dodal. V štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Frontiers in Behavioral Neuroscience, Kašiwadani s kolegami zistili, že voňanie linaloolu – terpenového alkoholu prirodzene sa vyskytujúceho vo vôni levandule – je tak trochu ako dávka valia.

Úľavu od úzkosti poskytne vdýchnutie vône

Účinkuje na rovnakú oblasť myšieho mozgu, ale bez vedľajších účinkov vália, ako je únava či ospalosť. Látka sa pritom nemusí podávať vnútrožilovo, ako sa doteraz predpokladalo. Úľavu od úzkosti u myší spustilo obyčajné vdýchnutie zdravým nosom.

Kašiwadani a jeho kolegovia sa začali zaujímať o to, ako by mohol linalool účinkovať na zníženie úzkosti, keď skúmali jeho účinky na zmiernenie bolesti u myší. Vo svojej predchádzajúcej štúdii si všimli, že prítomnosť linaloolu myši zrejme upokojuje.

V tejto štúdii vystavili myši linaloolovým výparom z filtračného papiera vnútri špeciálne vytvorenej komory, aby zistili, či jeho vôňa myši upokojí. Myši vdychujúce linalool boli dychtivejšie skúmať svoje okolie, čo naznačuje, že cítili menšiu úzkosť ako normálne myši.

Nesprávali sa pritom, ako by boli opité, ako ich kolegyne, ktoré dostali dávku benzodiazepínov – liekov používaných proti úzkosti.

Upokojí levanduľová vôňa aj úzkostného človeka?

Obdobné testy s ľuďmi sa zatiaľ neuskutočnili, ale Kašiwadani predpokladá, že linalool by mohol rovnako fungovať na mozog človeka a ďalších cicavcov, ktorí majú podobné emočné systémy obvodov.

To by bolo významné zistenie, pretože úzkostné poruchy postihujú len v Spojených štátoch takmer pätinu všetkých dospelých a veľa liekov, ktoré sa používajú na ich zmiernenie, má vedľajšie účinky, ktoré sú často znášané horšie ako samotná úzkosť. Kto by si potom radšej neprivoňal k levanduli a nedoprial si pokoj mysle bez vedľajších účinkov?

K tomu však máme zatiaľ ešte veľmi ďaleko, upozornil Kašiwadani. Linalool je len jednou časťou levanduľovej vône. Nie je jasné, ako na človeka bude pôsobiť – aká by mala byť správna dávka? A ako by sa mala podávať? Okrem toho má ľudský organizmus schopnosť navyknúť si na to, čo dostáva príliš často.

Takže ak izbu presiakne levanduľová vôňa v nádeji, že dosiahnete trvalý pokoj, mier a vyrovnanosť, po čase ju prestanete vnímať – a úzkosť sa vráti.

debata chyba
Viac na túto tému: #tablety #relax #liečivé účinky #oleje #levanduľa