Prehrešok pri diéte vám zlepší náladu

Ak napríklad na dovolenke porušíme zásady redukčnej diéty, nenastane žiadna katastrofa, ale musíme to mať pod kontrolou.

23.11.2018 12:00
diety Foto:
Vedci dospeli k záveru, že ak podľahneme pokušeniu, keď na to máme dobrý dôvod, pomáha nám to interpretovať toto správanie nie ako zlyhanie, ale ako dôkaz vlastnej sebakontroly.
debata (1)
Keď chceme dosiahnuť dlhodobý cieľ, ako je zníženie hmotnosti, potom nám výnimočné narušenie diéty zlepší náladu a posilní schopnosť odolávať iným pokušeniam. S odkazom na výsledky jednej zo štúdií to píše taliansky denník Corriere della Sera.

Snažíte sa zhodiť nadbytočné kilogramy a myslíte si, že sa musíte zriecť všetkých svojich obľúbených jedál, dokonca aj počas dovolenky? To nie je najlepší nápad, pretože určitá výnimka z diéty nielen že nenaruší výsledok, ale môže byť dokonca užitočná. Tvrdí to štúdia tímu holandských vedcov, ktorá bola zverejnená na stránkach Personality and Social Psychology Bulletin.

Vedci dospeli k záveru, že ak podľahneme pokušeniu, keď na to máme dobrý dôvod, pomáha nám to interpretovať toto správanie nie ako zlyhanie, ktoré zničilo naše snahy dosiahnuť určitý cieľ, ale ako dôkaz vlastnej sebakontroly.

A že je úplne neopodstatnená myšlienka, že sa vždy musíme vyhnúť každému pokušeniu, ak chceme dosiahnuť dlhodobý cieľ, ako je zníženie váhy, ukazuje aj výskum, uverejnený v Journal of Consumer Psychology. V tejto štúdii portugalskí a holandskí vedci pomocou troch experimentov zahŕňajúcich aj osoby držiace diétu ukázali, že v prípade, keď je „deviantné“ správanie predbežne naplánované, môže pomôcť udržať si sebakontrolu a pokračovať v stanovenom programe. Inak povedané, tieto „priestupky pod kontrolou“ zlepšujú náladu a posilňujú schopnosť odolávať iným pokušeniam.

Aké praktické poučenie si môžeme z týchto štúdií vziať? „Samozrejme nie je možné podľahnúť prvému pokušeniu, ktoré sa nám naskytne, to je spôsob, ako nad sebou stratiť kontrolu; podľahneme, keď na to máme dobré dôvody. A tieto dobré dôvody majú vždy do činenia s tým, že sme v spoločnosti druhých, nie s tým, že sa chceme odmeniť alebo utešiť,“ hovorí docentka Nicoletta Cavazzaová z Modenskej univerzity.

„V praxi nie je užitočné začínať diétu s myšlienkou, že ju budeme v každom prípade dodržiavať dlhý čas. Lepšie je hneď na začiatku zvážiť, za akých podmienok a z akých dôvodov sme pripravení porušiť obmedzenia: večera, pri ktorej ochutnáme kulinársku špecialitu miesta, kde sme na dovolenke, sviatok alebo rodinná večera, keď nechceme uraziť toho, kto varil a kto nás pozval. Potom sa vraciame k diéte s obnovenou odhodlanosťou,“ uvádza Cavazzaová.

Po tomto naprogramovanom prehrešku si môžeme naplánovať odľahčujúci deň, aby sme si tak boli ešte istejšie, že sme sa z psychického hľadiska povzbudili a zároveň si príliš fyzicky neublížili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #štúdia #vedci #zásady redukčnej diéty #deviantné správanie #obľúbené jedlá