Klonované opice či geneticky upravené deti

Úpravy ľudských embryí, klonované opice a teraz aj geneticky modifikované deti - to je výber zo správ z genetického výskumu a klonovania v Číne.

29.11.2018 06:00
debata
Genetické prepisovanie ľudských embryí je... Foto: SHUTTERSTOCK
telo spolocnost Genetické prepisovanie ľudských embryí je zakázané v Británii, USA a mnohých ďalších krajinách sveta a mnohí ho považujú za neetické aj nebezpečné.
Kritické a nedôverčivé ohlasy vyvolal čínsky vedec Che Ťien-kchuej, ktorý oznámil, že geneticky upravil niekoľko ľudských embryí a že sa z nich pred niekoľkými týždňami narodili dvojčatá. Ak sa jeho tvrdenie potvrdia, pôjde o prvé deti narodené z geneticky prepísaného embrya.

Najľudnatejšia krajina sveta by sa rada stala lídrom v tomto výskume, kvôli nejasnej miestnej legislatíve sa však otvárajú aj cesty pre značne kontroverzné experimenty. Aj v prípade Che Ťien-kchueja panujú pochybnosti. Sama univerzita v meste Šen-čen, kde vedec pôsobí, označila jeho výskum za „vážne porušenie akademickej etiky“.

Viac ako stovka čínskych vedcov podpísala vyhlásenie, v ktorom jeho projekt odsúdila ako neetický, a čínska národná zdravotná komisia nariadila vyšetrenie prípadu. Čínsky vedec dnes vyhlásil, že svoj experiment vzhľadom na pobúrenie a polemiku o jeho etickom aspekte pozastavil.

Do jeho pokusov sa ako dobrovoľníci zapojilo osem párov – otcovia boli pozitívne testovaní na vírus HIV, matky mali testy negatívne. Jeden z párov z projektu vystúpil ešte pred jeho zastavením. „Musím sa ospravedlniť, že tento výsledok neočakávane unikol,“ uviedol Che.

„Klinická štúdia bola vzhľadom na súčasnú situáciu pozastavená,“ spresnil. Che Ťien-kchuej svojím experimentom väčšinu vedcov prekvapil a mnohých šokoval. Dedičné úpravy DNA (tzv. editácia zárodočnej línie) sú kontroverzná téma a v mnohých krajinách sveta je táto metóda – úprava ľudskej DNA – zakázaná. Tieto zmeny v DNA sa totiž môžu prejaviť aj v ďalšej generácii, pričom môže dôjsť i k poškodeniu niektorých iných génov.

Genetické prepisovanie ľudských embryí je zakázané v Británii, USA a mnohých ďalších krajinách sveta a mnohí ho považujú za neetické aj nebezpečné. Panujú totiž obavy z prenosu genetických mutácií na ďalšie generácie. V rámci výskumu vykonalo už viac vedcov genetickú editáciu ľudských embryí, ale upravené embryá nechali vyvíjať len krátko v laboratórnych podmienkach, na rozdiel od Che Ťien-kchueja, ktorý tieto embryá podľa svojich slov použil pri umelom oplodnení.

Príklady z genetického výskumu a klonovania v Číne v posledných rokoch:

  • apríl 2015 – Čínski vedci v časopise Proteín & Cell oznámili, že geneticky upravili ľudské embryá. Chuang Ťün-ťioua a jeho spolupracovníci zo Sunjatsenovej univerzity v Kantone opravili poškodený gén HBB, vyvolávajúci beta-talasémiu, pomocou metódy CRISPR/Cas9. Použili na to však „neživotaschopné“ embryá.
  • december 2015 – Bolo oznámené, že vo východočínskom meste Tchien-ťin vznikol prvý závod na komerčné klonovanie mäsového dobytka. Investori chceli produkovať ročne milión kusov klonovaných kráv.
  • január 2018 – Čínski vedci oznámili, že naklonovali opice. Bádatelia z Šanghaja použili rovnakú metódu, akou kedysi Briti naklonovali ovečku Dolly. Dva totožné dlhochvosté makaky Čung Čung a Chua Chua sa narodili koncom roku 2017. Išlo o prvé primáty naklonované z neembryonál­nej bunky.
  • november 2018 – Čínsky vedec Che Ťien-kchuej oznámil, že geneticky upravil niekoľko ľudských embryí a že sa z nich narodili dvojčatá, dievčatká Lulu a Nana. Vedec využil takzvanú techniku ​​CRISPR/Cas9, s ktorou sa dá vymeniť defektný gén. Zameral sa pritom na receptor CCR5, ktorý umožňuje vstup vírusu HIV do bunky. Che Ťien-kchuej tvrdí, že jeho cieľom bolo umožniť HIV pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom spôsobujúcim syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS).
debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #klonovanie #embryá #geneticky modifikované #genetický výskum