Farba jedla ovplyvňuje našu psychiku

Zelená proti stresu, žltá pre dobrú náladu, biela nás spomalí.

11.12.2018 06:00
debata
Raňajky sú koncipované pre dospelú osobu, ktorá... Foto: SHUTTERSTOCK
CHLEBIKY shuter Raňajky sú koncipované pre dospelú osobu, ktorá nevedie sedavý spôsob života. Sú vyvážené a vychádzajú zo spoločného základu.
Ráno si vyberáme farby oblečenia podľa toho, ako sa prebudíme, či sme plní energie, alebo unavení, aby sme vyjadrili naše pocity a opäť nadobudli dobrú náladu. Prečo by sme nemohli urobiť to isté s našimi raňajkami a dopriať si čas od času čistotu mlieka, optimizmus medu alebo čučoriedok? Píše to taliansky denník La Repubblica.

Psychologička Gaia Vicenziová a biologička z rímskej univerzity La Sapienza Valeria del Balzová spojili svoje poznatky a vytvorili sedem farebných menu pre prvé jedlo dňa. „Farby majú schopnosť ovplyvňovať naše emócie a naše správanie,“ vysvetľuje Vicenziová, autorka publikácie Šaty neklamú. Žltá, pomarančová a červená dodávajú vitalitu, otvorenosť a dynamiku. Fialová, modrá a biela podporujú tendenciu k pomalosti, pokoju a uzavretosti. Vyberáme si farby podľa toho, ako sa cítime, či sme unavení, alebo oddýchnutí. Rovnakým spôsobom môžu farby pôsobiť na náš stav: ak chceme spomaliť rytmus, mali by sme sa v kuchyni a v chladničke zamerať na studené farby, ak chceme zrýchliť, mali by sme voliť farby teplé.

Raňajky sú koncipované pre dospelú osobu, ktorá nevedie sedavý spôsob života. Sú vyvážené a vychádzajú zo spoločného základu. Obsahujú mlieko, ktoré je dôležité pre prísun vápnika a proteínov; sušienky či nejakú sladkosť alebo plátok torty na získanie energie v podobe jednoduchých a zložených cukrov; ovocie kvôli vláknine, minerálnym látkam a vitamínom.

Tie sú dôležité pre začiatok dňa najmä u ľudí, ktorí nemajú vždy možnosť zjesť odporúčané dve až tri porcie za deň. Raňajky majú dodať telu 15 až 20 percent dennej kalorickej potreby, uvádza Valeria del Balzová. Dôležité je neraňajkovať v zhone a najesť sa poriadne, ale tiež nejesť stále to isté. „Sme zvyknutí obmieňať to, čo jeme na obed a na večeru, robme to isté aj s raňajkami,“ zdôrazňuje nutričná poradkyňa. Má to dvojakú výhodu: prvé jedlo dňa sa môže stať lákavejšie a jeho obmieňanie zlepšuje prísun výživných látok, a teda nutričnú kvalitu.

Oranžová podporuje radostné rozpoloženie, otvorenosť voči druhým. Je to ideálna farba, aby sme vychádzali z domu pozitívne naladení a plní energie. Raňajky môžu byť zložené z pohára mlieka s kávou či bez nej, pomarančovej šťavy alebo pomaranča, zo zákuska (asi 50 gramov) s marmeládou alebo z troch sušienok s ovocím.

Červená na raňajky je priamo stvorená na to, aby nám pomohla vyjadriť náš názor pri pracovnej schôdzke. Táto farba je oživujúca a spája sa s túžbou po moci a autorite. Môžeme si dať pohárik mlieka s kávou alebo bez nej, biely jogurt, plátok chleba (40 gramov) s jahodovým džemom alebo sladkosť s červeným ovocím a porciu ovocia, napríklad černice alebo maliny, alebo šťavu z červeného pomaranča.

Modrá môže stimulovať uvoľnenie napätia, pokoj a dôveru. Môžeme si dať tri plátky chleba s čučoriedkovou marmeládou, mlieko alebo jogurt a porciu ovocia, napríklad čučoriedky.

V dňoch, keď si prajeme spomaliť, aby sme zostali sami sebou, voľme čiernu alebo hnedú. Raňajky sa môžu skladať z kakaa, kávy, zo sušeného ovocia a z celozrnných produktov. Zelená je výrazom pokoja, vytvára harmóniu. Ak sme stresovaní a unavení, môžeme raňajky obohatiť o kivi či zelené jablko a zapiť zeleným čajom.

Žltá, farba slnka, vedie k optimizmu, nádeji a schopnosti koncentrácie. Obohaťte raňajky o med, pomarančovú marmeládu, ananás či šťavu z grapefruitu. Biela je symbolom čistoty, čerstvosti a obnovy. Na raňajky si môžeme dať okrem chleba či croissantu pohárik mlieka, biely tučný jogurt, jablko či hrušku.

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #oblečenie #stres #farba #psychika #vitalita #nálada #otvorenosť #farba jedla