Scrabble - obľúbená zábava Alžbety II.

Vyhadzov architekta Alfreda Moshera Buttsa z práce počas veľkej hospodárskej krízy v USA stál pri zrode Scrabble, ktorú si radi zahrajú členovia britskej kráľovskej rodiny.

13.12.2018 10:34
scrabble Foto:
Scrabble sa predáva vo viac ako 30 jazykových verziách a po celom svete sa ho doteraz predalo cez 150 miliónov.
debata
Vyhadzov architekta Alfreda Moshera Buttsa z práce počas veľkej hospodárskej krízy v USA stál pri zrode jednej z najpopulárnejších doskových hier, ktorú si radi zahrajú členovia britskej kráľovskej rodiny, herec Mel Gibson alebo napríklad pesničkár Jarek Nohavica.

Butts bol milovníkom hier, kocky však nemal rád, pretože to bolo o šťastí, šach zase bol podľa neho náročný pre obyčajného človeka. A tak vymyslel hru s písmenkami Scrabble, pri ktorej sa musí premýšľať a aj náhoda v nej hrá svoju rolu. Dlho však so svojím nápadom nemohol preraziť. Do predaja sa hra dostala pred 70 rokmi, 16. decembra 1948 a teraz sa predáva vo viac ako 30 jazykových verziách.

Butts (1899 – 1993) pochádzal z mestečka Poughkeepsie, ktoré sa nachádza v štáte New York. Jeho prvým vynálezom bola hra Lexic, v ktorej hráči (podobne ako v neskoršom Scrabble) získavali počet bodov úmerne s dĺžkou a zložitosťou nimi vytvoreného slova. Lexic sa hrala ešte bez dosky.

Bodovanie jednotlivých písmen založil na početnosti ich výskytu v bežnom texte, na čo poslúžili články denníka The New York Times.

Butts potom neúspešne požiadal o patent a hru ponúkol niekoľkým výrobcom hier, ktorí ho tiež odmietli. Nadšený vynálezca a hráč sa však nedal odradiť a hru vyrábal sám. Na konci 30. rokov k písmenkám pridal aj hraciu dosku, na ktorej sa slová spájali na princípe krížovky. Z lexiky sa stal Criss-Cross a neskôr Criss-Cross Words, ktorý sa stále nemohol uchytiť na trhu a Butts sa na čas vrátil k svojej profesii architekta.

Nakoniec mu to nedalo a obrátil sa na svojho priateľa Jamesa Brunota so žiadosťou o pomoc. Brunot bol vášnivým hráčom predchádzajúcich hier z dielne Butts, ktorý nakoniec povolil Brunotovi hru vyrábať. Ten ju ešte zdokonalil, začiatkom decembra získal patent a v polovici decembra 1948 sa hra Scrabble, ako ju Brunot pomenoval, objavila na trhu.

Scrabble sa potom stále nedarilo naplno presadiť na trhu, patent menil majiteľov, ktorí fúzovali alebo bankrotovali, a v súčasnosti hru Scrabble vyrábajú a predávajú dvaja hráčski obri, spoločnosti Mattel a Hasbro.

Dnes už klasická slovná hra na princípe tvorby krížovky je určená pre dvoch až štyroch hráčov, ktorí musia využiť čo najlepšie svojich sedem náhodne vytiahnutých písmen k tvorbe slov na hernom pláne. Slová musia nadväzovať na tie predtým umiestnené ako v krížovke a za každé uplatnené písmeno získa hráč počet bodov primeraný početnosti výskytu písmena v slovenčine. Niektoré políčka na pláne sú navyše bodovo zvýhodnené. Hráči si počas hry naberajú ďalšie kamene s písmenami z vrecúška a vyhráva hráč s najvyšším počtom bodov.

Scrabble sa teraz predáva vo viac ako 30 jazykových verziách a po celom svete sa ho doteraz predalo cez 150 miliónov. Podľa štatistík len v USA patrí k vybaveniu každej tretej domácnosti.

Na svete existujú desiatky tisíc klubov Scrabble, konajú sa majstrovstvá sveta a mnoho národných šampionátov a ďalších turnajov a podľa údajov spoločnosti Hasbro sa na celom svete začne každú hodinu hrať 30 000 partií Scrabble.

Vzhľadom na svoju obľúbenosť a všeobecnú známosť sa hra často vyskytuje aj v popkultúrnych odkazoch. Vidieť ju bolo napríklad v populárnych televíznych seriáloch Sopranovci a Simpsonovci či vo filme Rosemary má dieťatko.

debata chyba
Viac na túto tému: #patent #hra #scrabble #dosková hra #logická hra