Mladí slovenskí vedci zožali úspech v Botswane

Z medzinárodnej súťaže Olympiáda mladých vedcov (IJSO) si 6 žiakov slovenských škôl odnieslo tri bronzové medaily. Štvrtá im unikla iba o zlomok bodu.

17.12.2018 15:41
botswana Foto:
Mladí slovenskí vedci zaznamenali v Botswane významný úspech.
debata
V konkurencii viac ako dvesto účastníkov zo 42 krajín sme tak opäť dokázali, že naši žiaci sú schopní konkurovať aj svetovej špičke.

Slovenskú delegáciu reprezentovali traja lídri: Dušan Kavický (vedúci delegácie), Katarína Kmeťová a Zuzana Magyarová a šesť súťažiacich: Hugo Bartha, Adam Benjamin Plšek, Ján Plachý (všetci traja bronzová medaila), Marek Zumrík, Adela Čermáková a Klára Ištoková.

„Úspech žiakov nás v celom organizačnom tíme veľmi potešil. Som rád, že aj keď učitelia často nemajú dostatok priestoru venovať sa tým najtalentovanejším žiakom priamo na hodine, vedú ich k súťažiam ako je IJSO a tak im dajú možnosť naplno rozvinúť svoj potenciál,“ povedal Martin Chudjak, ktorý zodpovedá za národný výber žiakov v súťaži IJSO na Slovensku.

„Počas jednotlivých kôl súťaže IJSO som si mal príležitosť vyskúšať veľa rôznych experimentov v univerzitných laboratóriách. Tiež som mal možnosť navštíviť krajiny, kde by som sa inak zrejme nedostal,“ komentoval svoje zážitky tohtoročný najúspešnejší Slovenský reprezentant, Hugo Bartha.

Okrem toho, že sa súťažiaci potili v laviciach pri riešení náročných teoretických úloh a vykonávaní zaujímavých pokusov, našli si čas aj na oddych a spoznávanie exotickej krajiny. Navštívili dve prírodné rezervácie v africkom safari: rezerváciu Moklodi a Jwana Game Park.

Súťaž IJSO je zameraná na mladé talenty, ktoré sa zaujímajú o biológiu, fyziku a chémiu. Koná sa každoročne v niektorej z krajín sveta. Reprezentanti Slovenska sa vyberajú zo základných škôl na základe výsledkov z podobných súťaží. Tí sa potom zúčastnia celoslovenského kola a najlepší z nich následne podstúpia pravidelnú prípravu, počas ktorej riešia veľa úloh podobných tým, ktoré sa môžu vyskytnúť na medzinárodnom kole súťaže.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #školy #žiaci #vedci #medaily #olympiáda mladých vedcov