Britke dali v lekárni masť na poruchy erekcie miesto lieku na zrak

S poškodeným zrakom skončila v nemocnici Britka, ktorá si z lekárne nedopatrením odniesla namiesto lieku na syndróm suchých očí masť na poruchy erekcie.

09.01.2019 09:49
lekáreň, liek, lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata
Nič netušiaca žena zo škótskeho Glasgowa si viečka potrela masťou Vitaros miesto lekárom zamýšľaného očného zvlhčovača Vita-pos. Podľa stanice BBC nemal našťastie omyl vážne následky.

Kým lekár predpísal pacientke správny liek, v lekárni si zrejme jeho ručne písaný text zle prečítali a vydali žene liek určený na mužské sexuálne ťažkosti. Po jeho aplikácii ju začali silno bolieť oči a videla rozmazane, preto ju niekoľko dní ošetrovali v nemocnici pomocou antibiotík a ďalších medikamentov.

Podľa glasgowskej očnej lekárky Magdalény Edingtonovej, ktorá prípad opísala v decembrovom čísle odborného magazínu BMJ Case Reports, nie sú omyly pri predpisovaní liekov výnimočné. „Na tomto prípade je však nezvyčajné, že sa ani praktický lekár ani vydávajúci lekárnik nepozastavili nad faktom, že bola žene predpísaná masť na erektívnu dysfunkciu s inštrukciami na aplikáciu na oči,“ podotkla Edingtonová.

Jej správa odporúča lekárom jednoduchú vec: píšte recepty čitateľne a veľkými písmenami.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #antibiotiká #oči #poruchy erekcie #suché oko