Termíny z odboru psychiatrie zľudoveli

Bipolárna porucha, narcisismus, schizofrénia... To sa ľahko povie! Slovníček z odboru psychiatrie zaplavil náš jazyk.

09.01.2019 15:00
žena, choroba, depresia, bolesť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Ľahko označujeme seba i okolie za psychicky chorých. Čo na to ale hovoria lekári?

Pre Constance všetko začalo pred šiestimi rokmi, keď sa vo Francúzsku vysielal špionážny seriál Homeland. Kým blonďavá Carrie Mathisonová hltala lieky a zapíjala ich pohármi bieleho vína, naša dvadsaťdeväťročná profesorka angličtiny prežívala raz obrovský smútok, potom zase obdobie eufórie, zdržiavala sa v nemocnici a navštevovala psychiatrov.

„Vtedy bola veľmi v móde bipolárna porucha, písali o nej časopisy, točili sa o nej filmy,“ vysvetľuje mladá žena, ktorú cituje francúzsky denník Le Monde. „Počula som o nej hovoriť trikrát do týždňa. Ktokoľvek, kto sa raz usmieval, a potom zase mračil, mal hneď bipolárnu poruchu. Vtedy mi skutočne diagnostikovali bipolárnu poruchu prvého typu. Bolo to ťažké,“ zveruje sa.

Odvtedy sa Constance cíti lepšie, ale pozorne sleduje svoje zmeny nálady, spánok či chuť do jedla. Znepokojí sa, keď má veselú náladu, či naopak, keď je smutná. Sleduje svoje emócie regulované užívaním lítia. „Nie je ľahké žiť s bipolárnou poruchou,“ hovorí s unaveným úsmevom.

Aj iné termíny z odboru psychiatrie prechádzajú do hovorového jazyka. „Ani ja nie som v tejto chvíli vo forme. Práve som ukončila vzťah s narcisistickým zvrhlíkom,“ hovorí Blanche Gardiová.

Výraz narcisistický zvrhlík sa teší nesmiernej popularite, hoci v psychiatrii neexistuje. Bipolárna, narcisistický zvrhlík, paranoik, schizofrenik: odborné termíny opustili kabinety psychiatrov a zaplavili celú spoločnosť, sú v ženských časopisoch, v kníhkupectvách v publikáciách o osobnostnom rozvoji a v televíznom vysielaní.

Majú Kanye West, Mariah Carey či Britney Spearsová skutočne bipolárnu poruchu, ako to o sebe tvrdia? Robí rodina Kardashianových v televízii rodinnú terapiu? Existuje kolektívna samovražda podľa vzoru filmu Sofie Coppolovej Smrť panien?

Termín schizofrénia používame často, keď chceme o niečom povedať, že to je dvojznačné.

Etymologicky je schizofrénia „rozdelený duch“, ale v skutočnosti ide o vážnu psychotickú poruchu. „Pacient, ktorému bola zistená bipolárna porucha, trpí zneužívaním tohto termínu. Dávame si dobrý pozor, keď chceme hovoriť o rakovine, ale o psychických poruchách hovoríme ľahko,“ varuje psychiater Jean-Victor Blanc. „Ľudia ľahko povedia, že majú syndróm vyhorenia, než by pripustili, že majú viac spoločensky stigmatizovanú depresiu,“ uvádza.

Podľa neho je najviac zneužívaným termínom v hovorovej reči zrejme „schizofrenické“. Predstavme si mladého pacienta, ktorému doktor Nicolas Rainteau diagnostikoval schizofréniu. „Nie som schizofrenik. Schizofrenik stále mení osobnosť a vraždí ľudí, a to ja nerobím,“ tvrdí mladík.

Ľudová predstava je silnejšia ako psychiatrická definícia. V skutočnosti sa schizofrénia prejavuje sluchovými halucináciami, paranoidnými či bizarnými bludmi alebo zmätenou rečou a myslením.

Rainteau si myslí, že bude zložité zmeniť zažité predstavy o psychických chorobách v spoločnosti, ale podľa neho je dôležité zmeniť postoj a ľudí vychovávať. Napríklad v Japonsku bola schizofrénia premenovaná na „poruchu integrácie“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #syndróm vyhorenia #bipolárna porucha #slovníček