Nový vedecký objav môže objasniť vznik a šírenie infekčných chorôb

Objav dosiaľ neznámej matrioškovej hybridnej zóny parazitov myší môže priniesť nové informácie pre skúmanie vzniku a šírenia infekčných ochorení.

15.01.2019 09:21
parazit Foto:
Objav dosiaľ neznámej matrioškovej hybridnej zóny parazitov myší môže priniesť nové informácie pre skúmanie vzniku a šírenia infekčných ochorení.
debata
Informovala o tom Akadémia vied ČR (AV ČR). Objav urobili vedci z Ústavu biológie stavovcov, publikoval ho časopis Molecular Ecology.

Hybridná zóna je oblasť, kde sa krížia dva rôzne živočíšne druhy alebo poddruhy a vzniká tak nové potomstvo. Každý poddruh má geneticky unikátne parazity, ktoré sa v myšej hybridnej zóne krížia a vytvárajú tak svoju vlastnú hybridnú zónu. „Ide o hybridnú zónu v hybridných zónach, preto sme ich nazvali matriošková hybridná zóna,“ vysvetľuje vedkyňa Joelle Gouy de Bellocq.

V Českej republike sa okrem hybridnej zóny medzi myšou domácou a západoeurópskou vyskytuje niekoľko ďalších zón, napríklad medzi ježkom východným a západným, vranou všeobecnou čiernu a vranou všeobecnou sivou či slepúchom krehkým a východným.

„Hybridizácia pri parazitoch je síce známa, hybridné zóny parazitov však prekvapujúco neboli vo voľnej prírode dosiaľ opísané,“ uvádza ďalší člen výskumného tímu Stuart J. E. Baird. Zóny vytvárajú jedinečné podmienky na štúdium evolučných procesov, ktoré utvárajú vzťahy medzi parazitmi a ich hostiteľmi. To môže pomôcť objasniť vznik a šírenie nových infekčných ochorení.

Zoológovia z Ústavu biológie stavovcov AV ČR sa v posledných rokoch zaoberali parazitmi pri myších poddruhoch a hybridoch. Skúmali sa pri myšiach bežné mrle a huba z príbuzenstva kvasiniek Pneumocystis Murina, ktorá sa nachádza v ich pľúcach. Vedci zistili, že oba parazity kopírujú genetickú štruktúru svojich hostiteľov a vytvárajú zónu s hybridnými jedincami. Tie často bývajú príčinou vzniku nových ochorení a šírenia epidémií (napríklad španielska chrípka). Môžu stáť aj za vznikom odolnosti voči rôznym liekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #skúmanie #parazity #infekčné choroby #myši