Chcete vidieť polárnu žiaru? Pripravte sa aj na určité riziká

Islandská polícia požiadala turistov, ktorí do krajiny prichádzajú pozorovať polárnu žiaru, aby sa kvôli tomu neprestali venovať šoférovaniu.

15.01.2019 12:00
Jökulsárlón, zátoka, lagúna, aurora, polárna... Foto:
Krásna ľadovcová lagúna Jökulsárlón, v ktorej zrkadlových vodách sa polárna žiara rada zdvojnásobuje.
debata

Cudzinci podľa policajtov väčšinou nemajú skúsenosti s cestami, s ktorými sa stretnú na Islande, a ak sa nevenujú jazde naplno, končí to tragicky. Vlani na cestách na Islande zomrelo 18 ľudí a polovica z nich boli návštevníci z cudziny.

Island poskytuje ideálne podmienky na pozorovanie polárnej žiary. Tamojšie cesty sú ale podľa agentúry AP namrznuté, úzke a plné zákrut. „Na Islande sa počasie mení tak povediac s každou minútou a podľa toho sa menia aj podmienky na cestách. Suché cesty sa môžu v priebehu minút premeniť vo zamrznutú a klzkú plochu. V noci riziko stúpa, keď sa na nej ocitne nevyspatý a neskúsený vodič, ktorý navyše jedným okom sleduje oblohu,“ povedal superintendant Jóhannes Sigfusson z Akureyri na severe Islandu.

Islandská polícia reaguje na štatistické údaje, z ktorých vyplýva, že od roku 2017 medzi obeťami dopravných nehôd začalo pribúdať cudzincov.

K videniu polárnej žiary je potrebné šťastie aj úsilie, píše AP. Islandská meteorologická služba vydáva každý deň spravodajstvo, v ktorom sa pravdepodobnosť úkazu stanovuje na deväťstupňovej škále. Prepočty sú založené na trojdňovom pozorovaní solárneho vetra. Nasleduje odporúčanie, na ktorom mieste na Islande bude zrejme možné žiaru pozorovať. Na to treba odísť do oblastí vzdialených od mestského osvetlenia, takže sa mnohí motoristi ocitajú na nebezpečných horských cestách.

Policajti sa vraj stretávajú s veľmi ospalými vodičmi aj s takými, ktorí idú bez zapnutých svetiel v snahe vidieť žiaru lepšie. Nehody sa ale stávajú aj na hlavných ťahoch, kedy vodiči pri uzretí žiary prudko zabrzdia, načo nasleduje náraz auta idúceho vzadu.

V Akureyri v zime slnko môže vychádzať až o 11:39 dopoludnia a zapadať už o 2:43 popoludní, takže aj v čase označovanom inde ako deň sa automobilisti pohybujú v tme. Problémy majú najmä ľudia z južných častí zemegule, ktorí nemajú skúsenosť so snehom a ľadom. „Šoférovať v islandskej zime je ťažké. Nie som zvyknutý na tak silný vietor a temné cesty,“ priznal singapurský finančník Jeremy Tan, ktorý v prenajatom aute obišiel polovicu Islandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #štatistiky #polárna žiara #dopravné nehody #solárny vietor