Miliónom úmrtí sa dalo zabrániť. Odpor k očkovaniu je najväčšou hrozbou

Neochota na očkovanie patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súčasnosti medzi najväčšie hrozby pre zdravie ľudí.

28.01.2019 09:45
vakcína, očkovanie, injekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata
Hrozí kvôli tomu, že príde navnivoč pokrok v potieraní chorôb, ktorým sa dá vakcináciou predísť. Úrad OSN o tom informoval na svojich internetových stránkach.

Očkovanie v súčasnosti podľa WHO zachráni dva až tri milióny ľudských životov ročne a ďalším 1,5 milióna úmrtí by sa dalo zabrániť, keby k nemu malo prístup viac ľudí. Dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú sa neočkovať, sú podľa WHO rozličné: ide o bezstarostnosť, problémy s dostupnosťou vakcín a nedôveru. Ako príklad ochorenie, ktoré sa znovu vracia, aj keď sa proti nemu očkuje, uvádza WHO osýpky. Predvlani celosvetovo pribudlo oproti roku 2016 o 30 percent prípadov osýpok.

V Európe v roku 2017 ochorelo osýpkami 23 927 ľudí, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo 5 273 chorých, uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na WHO.

Medzi ďalšie závažné riziká pre ľudské zdravie radí WHO znečistené ovzdušie a zmenu klímy. „Deväť z desiatich ľudí každý deň dýcha znečistený vzduch,“ uvádza WHO. Zlý vzduch si každý rok vyžiada daň v podobe siedmich miliónov predčasných úmrtí. Deväťdesiat percent z nich pripadá na krajiny s nízkymi a strednými príjmami, ktoré vyprodukujú veľké množstvo emisií v priemysle, doprave, poľnohospodárstve, ale aj neekologickým vykurovaním. Globálne klimatické zmeny si vraj ročne v rokoch 2030 až 2050 vyžiadajú 250 000 prípadov úmrtí spôsobených podvýživou, maláriou, hnačkovými ochoreniami a prehriatím.

Ľudstvo sa tiež podľa WHO musí pripraviť na ďalšiu pandémiu chrípky. „Jedinou vecou, ​​ktorú nevieme, je, kedy udrie a aká silná bude,“ pripúšťa zdravotnícka organizácia. Za ďalšie závažné riziká WHO považuje potrebné odolnosť voči antibiotikám alebo vírus HIV.

TV Pravda: Svet informačných technológií zasiahla kauza Huawei. Komentuje ju odborník na IT Macko (vysielané 19.12.2018).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ľudia #choroby #očkovanie #úmrtia #osýpky