Mužskej plodnosti škodí fajčenie aj obezita

Za pol storočia sa počet spermií zmenšil o 75 percent. Mužskej plodnosti podľa odborníkov škodia napríklad fajčenie alebo obezita, zhoršuje sa s vekom.

29.01.2019 06:00
spermie Foto:
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) mali muži v roku 2010 o tri štvrtiny menej spermií než v 50. rokoch minulého storočia.
debata (2)
Vyplýva to z informácií centier, ktoré sa andrológii, čiže liečbe mužských pohlavných orgánov venujú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) mali muži v roku 2010 o tri štvrtiny menej spermií než v 50. rokoch minulého storočia.

„Každý rok sa to zhoršuje o ďalších 1,6 percenta,“ uviedol Štefan Machač z kliniky Reprofit v Ostrave. Skôr sa podľa neho za normálny považoval spermiogram s koncentráciou 40 miliónov spermií na mililiter, teraz je to 15 miliónov. Asi päť percent mužov má pomalé, niekedy aj úplne nehybné spermie, ktoré nie sú schopné oplodniť vajíčko.

Príčinou neplodnosti býva často aj takzvaná variokokéla, porucha odtoku krvi z tkaniva semenníkov, akési „kŕčové žily“. Liečba môže podľa vedúceho medicínskeho centra Praha Radka Klubala viesť k zvýšeniu počtu spermií alebo k zlepšeniu ich pohyblivosti. Ďalšími dôvodmi sú problémy so zostupom semenníkov v detstve, stavy po zápaloch a operáciách, hormonálne ťažkosti alebo genetika. „Toxické látky obsiahnuté v cigaretovom dyme spolu s nikotínom, ktorý spôsobuje zúženie ciev a znižuje prítok krvi do semenníkov a toporivých telies, majú za dôsledok, že fajčiari mávajú menej spermií,“ uviedla špecialistka na výživu v projekte Zdravé spermie medicínskeho centra Praha Lucie Weiss.

Nižšiu hladinu testosterónu, hormónu dôležitého pre tvorbu spermií, majú podľa nej tiež pijani alkoholu alebo ľudia trpiaci dlhodobým stresom. Obezita všeobecne zvyšuje hladinu ženských hormónov a oslabuje plodnosť. Pravidelný pohyb a šport prospieva, škodí však častá jazda na bicykli a doplnky stravy s testosterónom, ktoré využívajú napríklad kulturisti. Spermiám neprospieva ani kofeín a antibiotiká. „Neblahý vplyv má tiež extrémna fyzická aktivita, príliš častá sauna, horúce kúpele, nosenie tesných nohavíc, sedavé zamestnanie alebo práca s notebookom na kolenách,“ uviedol vedúci lekár kliniky Reprofit v Brne Pavel Otevřel.

Prevenciou je podľa Viktora Vika, vedúceho uro-andrologickej ambulancie kliniky Gennet, pravidelná sexuálna aktivita. „Hoci sa zdá, že súčasná spoločnosť je zahltená sexom, toho reálneho výrazne ubúda,“ uviedol.

„Všetko je umocňované vekom pacientov, pretože vplyv týchto faktorov sa s vekom zvyšuje,“ povedal ČTK Lukáš Bittner z Centra andrológie kliniky ISCAR. Reprodukčná mladosť sa končí podľa odborníkov po štyridsiatke, ideálny vek pre splodenie deti je medzi 18 a 30 rokmi. Starší muži sú schopní oplodnenia, ale miera potratov a vrodených chýb detí je vyššia. „Andrologická liečba vedie často k obnoveniu spontánnej plodnosti, tým sa znižuje počet párov, ktoré potrebujú asistovanú reprodukciu,“ povedal ČTK predseda Slovenskej andrologickej spoločnosti Vladimír Kubíček.

Podľa Vika je pred začatím umelého oplodnenia ako prvý vyšetrený vždy muž. „V prípade abnormalít spermiogramu či iných problémov, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti počatia, je pacient kompletne vyšetrený urológom, andrológom, prípadne genetikom na vylúčenie najčastejších príčin neplodnosti,“ vysvetlil. Špecialistov je však podľa odborníkov nedostatok, a to aj vo veľkých mestách.

„Pri liečbe neplodnosti sa zvyčajne ponáhľame kvôli veku ženy a potom málokedy máme čas využiť služby urológa,“ doplnil Otevřel. Muži podľa vedúcej lekárky kliniky Gest Moniky Polákovej často ani vyšetrenie nechcú.

Príčinou neplodnosti môže byť tiež neschopnosť erekcie. Dôvody sú rôzne: od vysokého tlaku či hladiny tukov v krvi, nízkej hladiny testosterónu cez cukrovku alebo niektoré choroby. Nasadzujú sa lieky na zlepšenie erekcie, injekcie, podtlakové pumpy alebo je možné do penisu voperovať implantát.

TV Pravda: Svet informačných technológií zasiahla kauza Huawei. Komentuje ju odborník na IT Macko (vysielané 19.12.2018).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #plodnosť #spermie #mužská plodnosť #pomalé spermie