V Egypte objavili pohrebné komory. Našli v nich približne 40 múmií

Archeológovia objavili v egyptskej provincii Minja južne od Káhiry staroveké pohrebné komory, v ktorých sa nachádza asi 40 múmií rôznej veľkosti i pohlavia.

04.02.2019 09:52
Egypt Archeológia Múmie Komory Pohrebné Objav Foto: ,
Múmie v jednej z pohrebných komôr, ktoré objavili archeológovia v púštnej provincii Minjá, južne od Káhiry 2. februára 2019. Archeológovia v Egypte objavili pohrebné komory so 40 múmiami rôznej veľkosti i pohlavia.
debata
Komory patrili rodine pochádzajúcej zo strednej triedy, ktorá zrejme žila v období dynastie Ptolemaiovcov či na začiatku rímskej alebo byzantskej éry, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov.

Múmie sú v dobrom stave a najmenej desať z nich patrí deťom. V miestnostiach vedci objavili aj papyrusové zvitky a keramické predmety. Prvý objav tohto roka oznámil v sobotu, 2. februára egyptský minister pre pamiatky Chálid Anan. Ceremónie sa zúčastnila aj ministerka pre cestovný ruch Ranja Mašátová a veľvyslanci alebo atašé z 11 krajín s rodinami, informoval egyptský denník Al-Ahram.

Ako Anan uviedol, veľvyslanci mu vraj vždy hovoria, ako obdivujú múmie v múzeách, teraz ich ale čakala odlišná skúsenosť – mohli ich uvidieť priamo v mieste nálezu. Niektoré z múmií sa nachádzajú vo vnútri kamenného či dreveného sarkofágu, iné sú pochované v piesku či položené na podlahe hrobky.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Egypt #cestovný ruch #múmie #pohrebné komory