Zistenie vedcov: Fajčiari marihuany majú viac spermií

Muži, ktorí niekedy fajčili marihuanu, majú väčší počet spermií v ejakuláte než tí, ktorí túto omamnú látku nikdy neužívali. Zistili to vedci z Harvardovej univerzity.

06.02.2019 14:12
marihuana, drogy Foto:
Ilustračné foto.
debata
Tento záver prekvapil aj ich samotných, lebo očakávali, že marihuana bude mať na množstvo spermií a plodnosť neblahý vplyv. Píše o tom agentúra Bloomberg.

Bádatelia zo školy verejného zdravia Harvardskej univerzity skúmali vzorky spermií 600 mužov, ktorí s partnerkami medzi rokmi 2000 až 2017 dochádzali na kliniku pre liečbu neplodnosti. Päťdesiat päť percent mužov v dotazníku uviedlo, že niekedy fajčili marihuanu, z toho 44 percent tak robilo v minulosti a 11 percent sa označilo za súčasných užívateľov.

Analýzy vzoriek spermií ukázali, že u fajčiarov marihuany bola priemerná koncentrácia spermií 62,7 milióna na mililiter, u nefajčiarov potom 45,4 milióna na mililiter.

Autori štúdie aj ďalší odborníci ale zároveň zdôraznili, že holdovanie marihuane automaticky neznamená, že sa u mužov zvýši šanca na otcovstvo. Podľa nich môže byť pre nečakaný výsledok výskumu aj iné vysvetlenie, súvisiace napríklad s vplyvom testosterónu, pretože muži s vyššou hladinou tohto hormónu sú náchylnejší k rizikovému správaniu, vrátane fajčenia marihuany.

„Tieto prekvapivé zistenia ukazujú, ako málo toho vieme o dôsledkoch užívania marihuany na reprodukčné zdravie aj na zdravie vo všeobecnosti,“ povedal vedúci štúdie Jorge Chavarro. Dodal, že výsledky výskumu jeho tímu je potrebné „interpretovať opatrne“ a že potrebné budú ďalšie štúdie.

Taktiež popredný britský odborník na túto problematiku Allan Pacey agentúre Bloomberg povedal, že výsledky americkej štúdie treba brať s rezervou. „Páry, ktoré chcú deti, by sa podľa môjho názoru mali v každom prípade marihuane vyhnúť,“ povedal Pacey.

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #štúdia #vedci #plodnosť #vedecká štúdia #spermie #neplodnosť