Vedu v únii ovládajú muži. Slovenské ženy sa dotiahli na európsky priemer

Svetu vedy a techniky už roky dominujú muži. V Európskej únii je ich dokopy podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat takmer 18 miliónov, čo je 59 % zo všetkých vedeckých pracovníkov.

13.02.2019 09:20
laboratórium, vedci, vedkyňa, žena, pokus,... Foto:
Kým v roku 2016 bola u nás žien - vedkýň iba tretina, v roku 2017 ich počet stúpol o viac ako 6,5 tisíc na úroveň 38 tisíc.
debata
Na Slovensku sa situácia postupne v prípade žien zlepšuje. Kým v roku 2016 bola u nás žien – vedkýň iba tretina, v roku 2017 ich počet stúpol o viac ako 6,5 tisíc na úroveň 38 tisíc. S podielom 40 % sme sa tak dotiahli takmer na európsky priemer (41 %). V susedných krajinách pracuje vo vedeckej oblasti viac žien v Českej republike, Maďarsku aj Poľsku.

„Prieskumy ukazujú, že nerovnosť mužov a žien vo vzdelávaní v odboroch veda, technológie, inžinierstvo a matematika sa prehlbuje. Ženy v rámci krajín G20 vlastnia len 10 % vedeckých patentov. Ak by tento trend pokračoval, mužov by dohnali až v roku 2080. Len 10 % z inovatívnych startupov (začínajúcich firiem), ktoré hľadajú investície do rizikového kapitálu, bolo založených ženami. Začínajúce podniky vo vlastníctve žien dostávajú od investorov o 23 % menej finančných prostriedkov ako tie založené mužmi,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

V piatich krajinách EÚ majú prevahu v oblasti vedy a techniky práve ženy, a to v Lotyšsku (57 % žien), Bulharsko a Litve (obe 53 % žien), Portugalsku (51 %) a Dánsku (viac ako 50 %). Menej ako tretinu z celkového počtu vedcov a inžinierov tvoria ženy v Maďarsku a Luxembursku (obe 25 %), Fínsku (29 %) a Nemecku (33 %).

„Slovensko sa postupne zlepšuje v celkovej inovatívnosti, stále však patrí k prvej päťdesiatke najinovatívnejších krajín sveta. Podľa Globálneho inovačného indexu, ktorý každoročne vydáva OECD patrí za rok 2018 krajine 36. priečka. Index sleduje napríklad inovatívne vstupy a výstupy krajiny, koľko do výskumov investujú samotné univerzity či počet patentov,“ doplnila Buchláková.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska únia #muži #veda #ženy #výskum #prieskumy