Zranenie hlavy môže zvýšiť riziko depresií, zhodujú sa vedci

Podľa novej štúdie môže aj ľahké poranenie mozgu, pochádzajúce napríklad z autonehody alebo napadnutia, zvýšiť riziko vzniku posttraumatickej stresovej poruchy alebo depresie.

13.02.2019 17:00
nervy, choroby, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata
Výskum odkryl spojitosť medzi ľahkým poranením mozgu a vyšším rizikom prepuknutia psychických problémov v porovnaní so zraneniami na iných častiach tela.

V rámci štúdie publikovanej 30. januára 2019 v lekárskom časopise JAMA bolo psychiatrami zistené, že u 21,2 percent hospitalizovaných pacientov, ktorí utrpeli ľahšiu mozgovú traumu, sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch po úraze prejavil posttraumatický syndróm alebo depresia. V prípade pacientov so zranením zahŕňajúcim iné časti ľudského tela ako je hlava, sa tieto psychické problémy prejavili iba u 12,2 percent.

Poranenie mozgu sa hodnotí podľa závažnosti – od ľahkých po závažné – a sú typicky spôsobené nárazom, úderom alebo otrasom hlavy. Ďalej môže ísť napríklad o otvorené poranenia hlavy, ktoré spravidla narúšajú normálne mozgové funkcie.

Spomínaný výskum v rokoch 2014 až 2016 zahrnul 1 155 pacientov s ľahkým poranením mozgu a ďalších 230 pacientov s iným poranením z celkom 11 nemocníc naprieč Spojenými štátmi. Pokiaľ ide o príčiny vzniku poranenia mozgu, 61,8 % poranení bolo zapríčinených dopravnými nehodami. Ďalších 29,2 % úrazov vzniklo pádom či iným neúmyselným poranením, 6 % bolo výsledkom násilných činov či napadnutí a 3 % úrazov vznikli z iných nešpecifikovaných dôvodov. Zdravotný stav každého pacienta bol posúdený krátko po prijatí do nemocnice, potom o dva týždne neskôr a následne po 3, 6 a 12 mesiacoch od úrazu.

Pri každej príležitosti boli zároveň pacienti vyšetrení, či sa u nich neprejavujú príznaky posttraumy či závažné depresívne poruchy. Vedci zároveň zistili, že pacienti s miernym traumatickým poškodením mozgu najčastejšie hlásia prejavy psychických problémov v 3. až 6. mesiaci po úraze. Po troch mesiacoch od úrazu sa potom u pacientov s poranením mozgu prejavili príznaky posttraumy či ľahké depresívne poruchy v 20 % prípadov. V prípade iných poranení sa tieto problém prejavili iba u 8,7 % pacientov. Ak navyše pacient trpel psychickými problémami už pred úrazom hlavy, značí to výrazné zvýšenie rizika vzniku posttraumatickej poruchy či závažné depresívne poruchy po prekonaní úrazu.

Nemožno však zatiaľ povedať, že bolo možné výsledky štúdie aplikovať na pacientov v iných nemocniciach a iných krajinách. Na to bude potrebný širšieho výskumu. Ďalším zaujímavým záverom je zvýšené riziko vzniku posttraumy a depresie u Afroameričanov. Aj v tomto ohľade je však potrebný ďalší výskum na potvrdenie tejto výnimky. Tieto zistenia tak môžu pomôcť v ďalšom výskume a liečbe psychických porúch spojených s poranením mozgu. Vznik a dlhodobejší priebeh po úrazoch hlavy je však veľmi variabilný.

Z opačného pohľadu však výsledky štúdie ukazujú, že posttraumatická a závažná depresívna porucha sa prejavujú iba u menšiny pacientov, ktorí prekonali mierne poranenie mozgu, najmä však u ľudí, ktorí psychickými problémami trpeli už pred úrazom. Výskum bol financovaný najmä americkým ministerstvom obrany a Národným úradom pre zdravie.

Našlo sa však aj veľa subjektov, ktoré sa s výsledkami štúdie nestotožnili, pričom išlo najmä o niektoré farmaceutické spoločnosti a americkú Národnú futbalovú ligu.

Napríklad doktor John Ledd, zaoberajúci sa najmä športovou medicínou a pôsobiaci ako profesor na univerzite v Buffale v štáte New York, považuje štúdiu za výborne vykonanú. Zároveň však uviedol, že tieto zistenia sa nemôžu automaticky vzťahovať aj na poranenie mozgu vzniknuté v rámci športových aktivít, pretože tieto patria medzi tie najľahšie poranenia hlavy vôbec. Poranenia skúmaných pacientov, hoci boli hodnotené ako mierne, tak mohli predstavovať oveľa vážnejšie poškodenie než je tomu u poranení mozgu vzniknutých pri športe.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #depresia #úraz #stresová porucha