Ďalší objav v Pompejach. Vedci našli fresku Narcisa

Archeológovia objavili v átriu bohato zdobeného domu v Pompejach dobre zachovanú fresku bájneho Narcisa, ktorý zamilovane pozoruje svoj odraz na vodnej hladine.

15.02.2019 13:06
Taliansko Pompeje freska ďalšia objav Narcis Foto:
Na nedatovanej snímke pompejského archeologického parku je nádvorie domu, na ktorom archeológovia objavili fresku zobrazujúcu antickú mytologickú postavu, mladého lovca Narcisa (vpravo), ktorý sa zamiloval do vlastného odrazu na hladine rieky v Pompejách.
debata (2)
Nález oznámila agentúra ANSA s odvolaním sa na dočasnú riaditeľku archeologického areálu Alfonsinu Russoovú.

V spálni rovnakého domu bola vlani v novembri nájdená zmyselná freska Lédy, ktorú podľa antického mýtu oplodnil Zeus (v rímskej verzii Jupiter), premenený na labuť. Oba motívy – ako Narcis, tak Léda s labuťou – boli vo výzdobe domov tohto antického mesta bežné.

„Krása miestností nás viedla k tomu, že sme zmenili plán a budeme pokračovať vo vykopávkach,“ uviedla Russoová. „To nám umožní v budúcnosti sprístupniť minimálne časti tohto domu verejnosti,“ dodala.

Na konci minulého roka archeológovia v Pompejach narazili na kostru koňa, ktorý podľa nich patril vysoko postavenému rímskemu vojakovi. Súdia tak na základe nájdených popruhov a „moderného“ sedla z dreva a bronzu.

Vlani patril k najzaujímavejším nálezom muž, ktorému kamenný sokel pri úteku zrejme zrazil hlavu, spomínaná freska Lédy s labuťou či miestnosť domáceho oltára s bohato maľovaným výjavom zo záhrady.

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, bol zničený pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypaná popolom či zavalené sopečnou lávou a bahnom tiež rímske mestá Herculaneum, Stabia a Oplontis. Pompeje patria medzi jedno z najviac navštevovaných miest v krajine.

Z nápisu uhľom na stene, ktorý archeológovia našli v neprebádanej časti antického prístavu vlani v októbri, odborníci odvodzujú, že Pompeje zanikli v októbri, a nie v auguste roku 79.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #sopka #láva #Pompeje #nález freska #archeologický areál