Elektrošoky pri liečbe homosexuality nefungovali. Americký Utah chce, terapiu zakázať

Parlament konzervatívneho amerického štátu Utah bude prejednávať zákon, ktorý má zakázať "terapiu" maloletých gayov a lesbičiek.

22.02.2019 10:45
Kentucky, Kim Davis, homosexuálny pár Foto: ,
Ilustračné foto.
debata
Odhodlanie poslancov skoncovať s pokusmi o vyliečenie homosexuality, často aj elektrickými šokmi, vyvolal podľa agentúry AP znepokojujúci nárast samovrážd.

Terapia zameraná na liečbu homosexuality je zákonom zakázaná len v 15 amerických štátoch a hlavnom meste Washingtone. V Utahu zatiaľ jej zrušeniu bránil odpor vplyvnej mormónskej cirkvi, ktorá však tentoraz podľa AP zákaz podobných postupov voči neplnoletým podporila.

Zákaz prevádzkovať „konverziu“ bol v USA niekoľkokrát súdne napadnutý. Žalobcovia sa odvolávali na slobodu slova a náboženského vyznania. Súdy ale väčšinou zákaz podobných praktík podporili, aj keď stanovisko terajšieho konzervatívnejšie orientovaného najvyššieho súdu nie je údajne isté.

Obete „liečby“ trpia depresiami a ich stavy môžu viesť k samovražde, varujú experti. Lekári ich nútili hovoriť hlbším hlasom a veľa športovať, nevyhýbali sa ale ani elektrošokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #homosexualita #gayovia #lesbický #mormóni #elektrošoky