Pred 20 rokmi Piccard s Jonesom ako prví obleteli svet v balóne

Švajčiarska rodina Piccardovcov má dobrodružstvo v krvi. V roku 1931 sa fyzik Auguste so svojim asistentom stali prvým ľuďmi, ktorí sa ocitli v stratosfére, kam doleteli v balóne.

27.02.2019 15:00
shutterstock 146078057 Foto:
Bertrand Piccard.
debata

Jeho syn Jacques, svetoznámy oceánológ a ekológ, pre zmenu spoločne s jedným Američanom uskutočnil v batyskafe rekordný zostup pod hladinu mora. A Piccard najmladší, Bertrand, sa pod vplyvom svojho dedka vydal opäť nahor. Spolu s bývalým pilotom britského kráľovského letectva Brianom Jonesom tento psychiater ako prvý na svete obletel v balóne zemeguľu bez medzipristátia.

K historickému letu, ktorý trval necelé tri týždne, sa Piccard s Jonesom vydali pred 20 rokmi, 1. marca 1999.

Legendárny oblet zemegule v balóne Piccard s Jonesom odštartovali vo švajčiarskom Châteuax d'Oex. Ich 55 metrov vysoký balon Breitling Orbiter III už 15. marca prekonal 22 910 kilometrov, čo bol rekord uznaný Medzinárodnou leteckou federáciou (FAI) pre dĺžku letu balóna bez medzipristátia.

Odysea dlhá celkom 45 633 kilometrov slávne skončila preletom cez cieľovú líniu, deviaty stupeň západnej dĺžky, nad Mauritániou. Na okruh, ktorý viedol cez 35 krajín, potrebovali 19 dní, 21 hodín a 47 minút. Posádka prekonala aj rekord v dĺžke trvania letu.

Úspešný let chceli pôvodne ukončiť pri egyptských pyramídach v Gize, avšak nepriaznivé vetry ich odviali južnejšie – 480 kilometrov juhozápadne od Káhiry. V púšti, kde pristáli 21. marca, potom čakali osem hodín na záchranu. „Všetko bolo absolútne nádherné. Bolo to 21 dní v balóne a teraz hodiny osamote v púšti,“ vyhlásil Piccard krátko potom, čo obaja piloti nasadli do vrtuľníka, ktorý ich dopravil do oázy. „Bolo to pre mňa veľké potešenie pristáť v Egypte, moja žena sa tu narodila,“ povedal a len ťažko zadržiaval slzy.

Piccard s Jonesom prvenstvo tesne „ukradli“ Britom Colinovi Prescotovi a Andymu Elsonovi, ktorí len krátko predtým museli svoj pokus ukončiť kvôli nepriazni počasia. Výkon vzbudil búrlivý ohlas na celom svete, pretože v boji o toto prvenstvo neuspelo v predošlých osemnástich rokoch 17 balónov. Ani Piccardovi s Jonesom sa ale nevyhli problémy. Pri lete sa im napríklad pokazilo kúrenie a nedostávalo sa im kyslíka a nad Tichým oceánom sa niekoľkokrát vyhýbali búrke. Piccard musel tiež napríklad vo veľkej výške odstraňovať z balóna ľadovú vrstvu.

Rekord Bertranda Piccarda prekonal až americký milionár a dobrodruh Steve Fossett, ktorý sa v roku 2002 stal prvým vzduchoplavcov, ktorý v balóne zemeguľu obletel sólovo. O štyri roky neskôr Fossett prekonal aj diaľkový rekord, bol to ale jeho posledný slávny čin. V septembri 2007 zmizol so svojím lietadlom v Nevade a bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho.

Rodák z Lausanne Bertrand Piccard (narodený 1. marca 1958) sa o lietanie balónom zaujímal už od detstva a veľký dojem na neho urobili návštevy floridského Mysu Canaveral, odkiaľ Američania vysielajú do kozmu svoje vesmírne telesá. Vo Švajčiarsku súčasne vyštudoval medicínu a začal sa venovať psychiatrii a psychoterapii. Jedným z jeho obľúbených odborov bolo tiež správanie človeka v extrémnych situáciách a mohol tak sám sebe slúžiť ako „pokusný králik“. V 70. rokoch bol jedným z pionierov v lietaní na rogale a v ultraľahkých lietadlách a v roku 1985 sa stal európskym šampiónom v leteckej akrobacii.

Piccard však túžil po stále väčších diaľkach a výškach a v roku 1992 vyhral s Belgičanom Wimom Verstraetenom preteky balónov cez Atlantik. Najslávnejšiemu kúsku Piccarda predchádzali dva neúspešné pokusy. Obletieť zemeguľu sa prvýkrát pokúsil spoločne s Verstraetenom v roku 1997, ich snaha ale skončila pre technické ťažkosti po šiestich hodinách v Stredozemnom mori. K druhému pokusu pribrali o rok neskôr Brita Andyho Elsona a táto expedícia stroskotala po tom, čo Čína otáľala s vydaním povolenia na prelet, a posádka tak musela let ukončiť v Barme.

Ďalším Piccardovým snom bolo obletieť svet v lietadle poháňanom slnečnou energiou. „Projekt je posolstvom pre obnoviteľné zdroje energie,“ osvetlil Piccard jednu z hlavných motivácií k svojmu letu. V novembri 2007 predstavil spoločne s André Borschbergeom prvý model takéhoto lietadla – Solar Impulse, s ktorým v rokoch 2010 až 2013 podnikli množstvo letov.

Prielomom bol až Solar Impulse 2, v ktorom s Borschbergeom odštartovali 9. marca 2015 z Abú Dabí na let dlhý zhruba 42 000 kilometrov. Lietadlo strávilo pri priemernej rýchlosti 80 kilometrov za hodinu vo vzduchu takmer 500 hodín, letelo nad štyrmi kontinentmi, tromi moriami a dvoma oceánmi.

Nepriaznivé počasie a tiež problémy s batériou spôsobili, že musel v niektorých krajinách zostať dlhšie na zemi. Počas letu bolo prekonaných 19 leteckých rekordov, ku ktorým sa radí najdlhší neprerušený sólový let. Lietadlo dokončilo oblet Zeme 26. júla 2016 v Abú Dabí. V deň pristátia Piccard s Borschbergeom oznámili, že sa chcú venovať propagácii obnoviteľnej energie a založili medzinárodnú inštitúciu, ktorá bude pôsobiť ako poradný orgán vlád.

debata chyba
Viac na túto tému: #solárne lietadlo #let balónom #zemeguľa #medzipristátie #dĺžka letu