Švajčiari budú v rámci výskumu fajčiť marihuanu

Švajčiarska vláda chce umožniť piatim tisícom ľudí legálne fajčiť marihuanu. Ide o pilotný projekt, ktorého výsledky majú pomôcť pri tvorbe protidrogovej politiky.

01.03.2019 13:11
marihuana, drogy Foto:
Cieľom pilotného programu je nájsť takú reguláciu užívania kanabisu, ktorá bude znamenať najmenšie ohrozenie pre zdravie verejnosti.
debata

Informovala o tom agentúra Reuters. Užívanie kanabisu je vo Švajčiarsku desiatky rokov zakázané, podľa odhadov vlády ale zákaz pravidelne porušuje zhruba 200 000 ľudí.

Minister zdravotníctva Alain Berset predstavil novelu protidrogového zákona, podľa ktorej by mestá mali možnosť skúmať dopady legálneho, kontrolovaného predaja konope a vplyvy jeho konzumácie na ľudské zdravie. Z usušeného samičieho kvetenstva konope sa získava marihuana.

Minister upozornil, že na zákaze používať konope sa nič nemení a že cieľom pilotného programu je nájsť takú reguláciu užívania kanabisu, ktorá bude znamenať najmenšie ohrozenie pre zdravie verejnosti.

„Jednotlivé mestá poukazujú na negatívne dopady súčasných zákonov, na ilegálny obchod na verejných miestach, ktorý ľudí stále viac obťažuje a prispieva k tomu, že sa v stále väčšej miere necítia bezpečne,“ povedal Berset. Ilegálny obchod podľa neho tiež vedie k tomu, že sa na čiernom trhu predáva konope zlej kvality, ktoré môže byť pre zdravie užívateľov nebezpečné.

Záujem o pilotný program, ktorý by mohol trvať viac ako päť rokov, má napríklad Bern, Zürich, Bazilej alebo Luzern. Podieľať by sa na ňom mohlo najviac 5 000 ľudí starších ako 18 rokov, ktorí už skúsenosti s kanabisom majú. Účastníci projektu by sa museli zaviazať, že by drogu mali len pre vlastnú potrebu a nepredávali by ju ďalej, uvádza na svojich internetových stránkach denník Neue Zürcher Zeitung.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Švajčiarsko #marihuana #veda #výskum #kanabis #fajčenie marihuany