Môžeme sa v spánku učiť?

Podľa štúdie zverejnenej na stránkach časopisu Nature Human Development dokážeme v spánku rozpoznávať významné diskusie vedené v našej blízkosti, ale nedokážeme si na ne potom spomenúť alebo sa ich naučiť. Píše o tom taliansky denník La Repubblika.

05.03.2019 06:00
spánok, oddych, relax Foto:
debata
Položiť si hlavu na vankúš, zatvoriť oči a začať sa učiť. Učenie v spánku je snom každého študenta. Mnohí sa o to pokúsili, ale, ako sa zdá, počúvanie nahrávky lekcie počas spánku nám neumožňuje niečo podstatnejšie pochytiť. Ale už sa mnohým z nás stalo, že sme sa prebudili z hlbokého spánku, pretože niekto vyslovil naše meno, alebo že sme sa prebudili v dopravnom prostriedku, keď bola ohlásená naša stanica.

Počúvame teda v spánku bez toho, aby sme si vyslovené informácie pamätali? Takú otázku si položili vedci z École normale supérieure (ENS) v Paríži a Monash University v austrálskom Melbourne, ktorí výsledky publikovali na stránkach časopisu Nature Human Development. Experti zistili, že aj v spánku je náš mozog schopný registrovať vonkajšie podnety, vyberať z nich významnejšie stimuly a prípadne na ne reagovať.

Napriek tomu, že spíme, nie je náš mozog vôbec nečinný. „Mozog je schopný registrovať podstatné signály aj počas spánku. Zvlášť umožňuje uvedomovať si podnety, ktoré vyžadujú rýchlu reakciu, a teda sa dokážeme okamžite prebudiť,“ uviedli autori výskumu. Preto je tiež vhodné zavolať na spáča jeho menom, aby sa rýchlo prebudil. Počas spánku zostáva mozog „na príjme“, ale vytvorí bariéru proti zvukom v pozadí, ktoré ho nezaujímajú, informácie filtruje a prikladá význam len tým, ktoré sú významné.

„Spiace osoby sa dostávajú do režimu akéhosi stand by módu, v ktorom registrujú významné signály, ale udržiavajú rovnováhu medzi nevyhnutnosťou spánku s cieľom posilniť pamäť a schopnosťou v prípade nevyhnutnosti okamžite sa prebudiť,“ zdôraznili vedci.

V rámci štúdie vedci simulovali typickú situáciu z reálneho života, scenár nazvaný coctail párty. Keď sa nachádzame v preplnenej miestnosti, kde je veľa ľudí, ktorí hovoria jeden cez druhého, ako sa to stáva pri nejakej oslave, sme schopní nepočuť konverzáciu, ktorá nás nezaujíma, a sústrediť sa len na tú, ktorú vedieme s človekom stojacim pred nami.

Pri experimente sa vedci snažili vytvoriť rovnaké podmienky tak, že pokusným spáčom zároveň prehrávali zmysluplné úryvky z filmov, správy alebo rozprávanie, a zároveň nezmyselné vety zložené z vymyslených slov znejúcich podobne ako jazyk dobrovoľníkov, v tomto prípade Francúzov. Vedci tak mohli pozorovať, že sa pokusné osoby počas spánku dokázali sústrediť na signály majúce zmysel s takmer takou intenzitou ako za bdelého stavu. Na základe hlbšej analýzy boli vedci schopní rozlišovať rôzne úrovne pozornosti vo dvoch hlavných fázach spánku. Vo fáze hlbokého spánku REM nevykazovali pokusné osoby takmer žiadnu schopnosť odlíšiť zaujímavý stimul od iných. Naopak, počas fázy ľahkého spánku, ktorá tvorí hlavný čas spánku, bol zaujímavý signál mimoriadne registrovaný.

Napriek tomu zostáva možnosť učiť sa počas spánku len fantáziou. Táto schopnosť bola veľakrát vylúčená tak u zvierat, ako aj u ľudí. V inej štúdii sa zistilo, že počas spánku nie sme schopní rozpoznať podobnosť zvukov v sekvencii a nevieme ich zoskupovať do kategórie. Vedci konštatovali, že sme síce schopní signál zachytiť, ale nie sme schopní ho pochopiť. Ďalšie pokusy ukázali, že ten, kto tvrdil, že si zapamätal úryvok z audiozáznamu, v skutočnosti nespal.

V nedávnej štúdii zverejnenej v časopise Nature vedci skúmali, ako dlho sa spiaci objekt dokáže sústrediť na obsah toho, čo počúva. Sústredenie podľa nich môže trvať len niekoľko sekúnd. Pozornosť venovaná v spánku obsahu považovanému za významný je len dočasná.

VIDEO: Chrápanie prerušené poruchami dýchania ohrozuje život
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #veda #učenie #výskum #spánok #študent #vedomosti #učiť sa