Vedci sú rozdelení v názore na raňajky

Podľa dietológov a nutričných poradcov platí jedno pravidlo: raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa a nesmú sa v žiadnom prípade vynechať.

06.03.2019 09:51
CHLEBIKY shuter Foto:
Ilustračné foto.
debata

A stále platí porekadlo: raňajky zjedz sám, o obed sa rozdeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi. Raňajky nám pomáhajú znižovať váhu tým, že urýchľujú metabolizmus. Ranné jedlo nám bráni podľahnúť hladu a pokušeniu pojedať niečo navyše počas dňa; tým sa znižuje celkový denný príjem kalórií. Pochybnosti o význame prvého jedla dňa však rozvírilo niekoľko štúdií, ktoré spracovala Flavia Cicuttiniová z Univerzity Monash v austrálskom Melbourne, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Na základe rozboru 13 štúdií, ktoré skúmali zmeny váhy a metabolizmu, sa ukázalo, že kto vynecháva raňajky, váži v priemere o pol kilogramu menej ako ten, kto raňajkuje. Kto raňajkuje, neje potom počas dňa menej, ale, naopak, zje za deň o 260 kalórií viac. A pokiaľ ide o metabolizmus, zdá sa, že nie sú väčšie rozdiely medzi tými, ktorí začínajú deň raňajkami, a tými, ktorí ich vynechávajú. Aj štúdia z roku 2016 ukázala, že nie sú dôkazy o tom, že vynechávanie ranného jedla vedie k priberaniu alebo k spomaleniu metabolizmu.

Kde je teda pravda? Vedci v desiatkach štúdií dospeli k záveru, že pravidelné raňajkovanie je najlepšou stratégiou pre udržanie zodpovedajúcej telesnej hmotnosti a pre obmedzenie rizika vzniku obezity. Raňajkovanie zvyšuje celkový pocit sýtosti a umožňuje kontrolovať a obmedzovať množstvo energie dodávanej telu počas dňa.

Dôležitý je aj výber potravín. Štúdia vedená na viac ako 5 000 osobách vo veku od dvadsať do tridsaťdeväť rokov ukázala, že ten, kto raňajkuje produkty na báze cereálií, má o 22 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku obezity než ten, kto ich neje. Ďalšia štúdia na 12 377 osobách ukázala, že tí, ktorí pravidelne raňajkujú cereálie, majú výrazne nižší index telesnej hmotnosti (BMI).

Flavia Cicuttiniová však nabáda k opatrnosti. „Údaje, ktoré máme dnes k dispozícii, nesvedčia o tom, že by bolo zaradenie raňajok užitočnou stratégiou pre zníženie hmotnosti. Hoci pravidelné raňajky môžu mať iné významné účinky, buďme opatrní v ich odporúčaní ľuďom, ktorí chcú schudnúť, pretože by to mohlo mať opačný efekt. Nie sú dôkazy o tom, aby sme odporúčali ľuďom zmenu ich stravovacích zvyklostí ako prostriedok na predchádzanie obezity,“ uvádza Cicuttiniová.

Podľa niektorých výskumov vyšlo najavo, že ten, kto pravidelne raňajkoval a raňajky začal vynechávať, schudol. A kto pravidelne neraňajkoval a raňajkovať začal, tiež schudol. Kde je teda pravda?

Kto už má nadváhu a je zvyknutý bohato raňajkovať, ten po vynechaní raňajok zhodí kilogramy, pretože tým zníži celkový energetický príjem. Ak človek už má nadváhu a zníži príjem kalórií počas dňa, je to prospešné, aj keď je lepšie vynechávať večeru než raňajky. Veľa však záleží na tom, čo raňajkujeme, uvádza Andrea Ghiselli, prezident Talianskej spoločnosti pre výživu.

Čím menej toho ráno zjeme, tým je organizmus v čase obeda viac vyhladovaný a snaží sa kompenzovať chýbajúce kalórie. Zodpovedajúce raňajky sú teda dôležité pre udržanie primeranej hmotnosti, pre sústredenie a výkon. Asi tretina obyvateľov vyspelých krajín má vo zvyku raňajky vynechávať. To však neznamená, že by všetky osoby s nadváhou mohli mať úžitok z vynechávania raňajok. Pre schudnutie neexistuje jednotná stratégia: u niekoho môže zabrať vynechávanie raňajok, iní zase môžu mať úžitok z krátkych období pôstu, ale pre trvalé udržanie ideálnej váhy nie je nič lepšie ako vyvážená stredomorská diéta.

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #jedlo #obezita #cereálie #diéty #index telesnej hmotnosti