Čínski archeológovia objavili mýtický elixír nesmrteľnosti

Záhadná tekutina, ktorú našli čínski archeológovia nedotknutú v bronzovom džbáne vo vyše dvetisíc rokov starej hrobke, by podľa vedcov mohla byť legendami opradeným elixírom nesmrteľnosti spomínaným v taoistických mýtoch.

06.03.2019 15:26
elixír, Čína, Luo-jang Foto: ,
V starobylom čínskom meste Luo-jang objavili archeológovia džbán s elixírom nesmrteľnosti.
debata (1)

Hrobku z doby Západnej dynastie Chan, ktorá vládla od roku 202 pred naším letopočtom do roku 8 nášho letopočtu, odkryli už vlani v októbri v centrálnočínskej provincii Che-nan v meste Luo-jang. Bol v nej 3,5-litrový džbán s neznámym obsahom. Z priezračnej tekutiny žltkastého odtieňa sálala ľahká vôňa alkoholu, podľa čoho vedci usudzovali, že narazili na nádobu s ryžovým vínom.

Laboratórne analýzy však ukázali, že tekutina, ktorá neobsahuje alkohol, je zmesou dusičnanu draselného, alunitu a ďalších minerálov. Dusičnan draselný sa v súčasnosti hojne používa v priemysle, predovšetkým pri výrobe hnojív, ale aj pyrotechniky. V kombinácii s alunitom, čo je minerál pochádzajúci zo sopečných hornín, sa objavuje vo viacerých starovekých taoistických textoch opisujúcich receptúry mýtického elixíru nesmrteľnosti.

„Ide v Číne o prvý známy prípad nálezu mýtického preparátu nesmrteľnosti,“ citovala agentúra Nová Čína šéfa Ústavu kultúrnych pamiatok a archeológie v Luo-jang Š' Ťia-čena. „Tekutina má veľký význam pre štúdium predstáv starovekých Číňanov o tom, ako dosiahnuť nesmrteľnosť, ako aj pre výskum vývoja čínskej civilizácie ako celku,“ dodal.

Okrem nádoby s elixírom v pohrebisku s rozlohou 210 štvorcových metrov sa našli ďalšie bronzové artefakty, ako aj maľované hlinené nádoby a nefritové šperky. V hrobke bol pochovaný zatiaľ neidentifikovaný vysokopostavený šľachtic, ktorého pozostatky sú dobre zachované.

Zmienky o nápoji, ktorý po požití obdaruje človeka nesmrteľnosťou, možno nájsť v mnohých starobylých kultúrach. Podľa starovekej čínskej verzie nápoj obsahoval okrem iného zlato a dokonca aj toxické látky ako ortuť a arzén. Zo starých textov však podľa vedcov nevyplýva, či niekto skutočne pil tento elixír, alebo išlo len o súčasť pohrebného rituálu a nápoj, ktorého hlavnou zložkou boli dusičnan draselný a alunit, sa prikladal do hrobu, aby zosnulému zaručil večný život po smrti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #elixír