NASA pripravuje prvý čisto ženský výstup z ISS do kozmu

Americká kozmická agentúra chce koncom marca zorganizovať prvý čisto ženský výstup do otvoreného vesmíru.

10.03.2019 14:21
ISS Foto:
Súčasná Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata

Oznámil to americký internetový magazín InterestingEn­gineering.com. Do kozmu sa vydajú astronautka Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) Anne McClainová a jej partnerka Christina Kochová. Mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa majú pohybovať sedem hodín.

McClainová je na palube ISS od decembra, Kochovú má na vesmírnu stanicu dopraviť ruská loď Sojuz vo štvrtok spolu s kolegom Nickom Hagueom a ruským kozmonautom Alexejom Ovčininom.

Časť tejto posádky letela k ISS už 11. októbra, ale po oddelení prvého stupňa rakety vtedy zlyhal motor druhého stupňa a Ovčinin a Hague se s použitím záchranného systému vrátili na Zem.

Výstup oboch astronautiek do vesmíru, naplánovaný na 29. marca, bude ze zeme riadiť pracovníčka letovej kontroly NASA Kristen Facciolová, uviedol americký server. Pre McClainovú aj Kochovú to bude prvná prechádzka v otvorenom kozme. Zatiaľ sa mimo bezpečia obežného vesmírneho laboratória vydalo viac ako 500 ľudí, z ktorých asi desatina boli ženy. Prvá, ktorá sa do otvoreného kozmu vydala, bola v roku 1984 Ruska Svetlana Savická.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #vermírne laboratórium