Taliansky vedec tvrdí, že objavil jedinú sochu Leonarda da Vinciho

Socha, ktorá patrí do zbierok londýnskeho Múzea kráľovnej Viktórie a princa Alberta (V & A) a o ktorej autorovi sa vedú spory už vyše sto rokov, je dielom Leonarda da Vinciho.

11.03.2019 10:06
socha Foto:
Necelých 50 centimetrov vysoká soška bola v priebehu rokov prisudzovaná viacerým florentským umelcom 15. storočia, podľa súčasnej teórie je autorom Antonio Rossellini.
debata
Necelých 50 centimetrov vysoká soška bola v... Foto: courtesy of the Victoria & Albert Museum, London
socha Necelých 50 centimetrov vysoká soška bola v priebehu rokov prisudzovaná viacerým florentským umelcom 15. storočia, podľa súčasnej teórie je autorom Antonio Rossellini.

Tvrdí to neapolský profesor umenia a histórie Francesco Caglioti a jeho tím. Ak má pravdu, je to jediná známa socha tohto renesančného umelca. Múzeum o tom ale presvedčené nie je, píše server ArtNet.

Vždy sa malo za to, že Leonardo da Vinci tesal sochy, neexistuje ale žiadny dôkaz o jeho autorstve niektorého z existujúcich trojrozmerných diel. Podľa talianskych odborníkov ale socha madony so smejúcim sa dieťaťom nesie Leonardov rukopis. Vytvoril ju vraj okolo roku 1472, keď mal asi dvadsať rokov a bol žiakom florentského umelca Andrea Verrocchia.

Hypotézu podľa Cagliotiho podporujú dva zásadné detaily. Látka, ktorá splýva z nôh ženy, a jej pohyb sa podobajú štúdiám drapérií, ktoré v tom čase Leonardo vytváral. Jeho skicám zodpovedá aj tvár dieťaťa.

Necelých 50 centimetrov vysoká soška bola v priebehu rokov prisudzovaná viacerým florentským umelcom 15. storočia, podľa súčasnej teórie je autorom Antonio Rossellini.

Odborníci na Leonarda da Vinciho sa na Cagliotiho teóriu pozerajú skepticky. „Kde je dôkaz?“ pýta sa profesor umenia univerzity v Lipsku Frank Zollner. „Nemáme žiadne sochy od Leonarda, takže nie je s čím porovnávať. A úsmev? Už (známy historik umenia) Ernst Gombrich poukázal na to, že úsmev typu Leonardo je prvkom, ktorý Leonardo prevzal od Verrocchia,“ dodal Zollner.

Hovorca múzea V & A potvrdil, že v tejto chvíli sa autor sochy oficiálne meniť nebude. „O potenciálnom autorstve Leonarda da Vinciho sa špekuluje od roku 1899, takže práca profesora Cagliotiho túto debatu znovu otvára,“ uviedlo múzeum v e-maile servera ArtNet.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #socha #umenie #história #Leonardo da Vinci #zbierky múzea