Pred 140 rokmi sa narodil geniálny fyzik Albert Einstein

Sláva vedca málokedy presiahne jeho vlastný odbor. Fyzikovi Albertovi Einsteinovi, ktorý sa narodil 14. marca 1879 v Bádensku-Württembersku Ulme, sa to však bezpochyby podarilo.

14.03.2019 14:21
Albert Einstein Foto:
Albert Einstein.
debata (9)

Autor slávnej teórie relativity, ktorý nechápal ako je možné, ho majú všetci radi, aj keď mu nikto nerozumie, sa stal jednou z ikon 20. storočia.

Prvé tri revolučné vedecké práce vytvoril Einstein už v „zázračnom“ roku 1905, Nobelovu cenu za fyziku však získal až o 16 rokov neskôr za vysvetlenie takzvaného fotoelektrického javu. Vo svojom živote si vedec s povestnou hrivou bielych vlasov pripúšťal jedinú chybu – že podporil a svojimi objavmi umožnil vývoj jadrovej bomby. Na jej zostrojenie sa priamo nepodieľal, o to väčší však mal strach z jej dôsledkov pre ľudstvo.

Einstein, ktorý tvrdil, že len dve veci sú večné, vesmír a ľudská hlúposť, bol veľký humanista. Bojoval proti nacistickej aj komunistickej diktatúre, okrem iného protestoval proti procesu s Miladou Horákovou.

Väčšinu svojho života Einstein strávil v rodnom Nemecku, odkiaľ ho Hitlerov režim vyhnal do exilu v americkom Princetone, kde pôsobil až do svojej smrti 18. apríla 1955.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vedec #Albert Einstein #fyzik #teória relativity