Sezónna únava môže mať nepriaznivý vplyv na život

Únava sa týka nás všetkých. V rôznych ročných obdobiach prežíva únavu 47 percent Francúzov všetkého veku.

14.03.2019 18:00
jarná únava, žena, spánok, príroda, lúka Foto:
Pokiaľ ide o prechodnú, takzvanú jarnú únavu, treba na ňu reagovať, pretože pokles výkonnosti vyvoláva nervozitu, nepokoj, nespavosť, migrény, bolesti svalov, poruchy pozornosti a pamäti a niekedy tiež poruchy trávenia.
debata

Pokiaľ ide o prechodnú, takzvanú jarnú únavu, treba na ňu reagovať, pretože pokles výkonnosti vyvoláva nervozitu, nepokoj, nespavosť, migrény, bolesti svalov, poruchy pozornosti a pamäti a niekedy tiež poruchy trávenia. Navyše pri nej pozorujeme pokles lymfocytov v krvi. Výsledkom toho všetkého býva zvýšená náchylnosť na infekcie, píše francúzsky týždenník Le Express.

Našťastie existujú prírodné a účinné prostriedky, ktoré nám vrátia vitalitu. Podobne ako automobil, tak i naše telo potrebuje palivo, aby mohlo fungovať. Výživa je teda hlavným zdrojom energie.

Prednosť by sme mali dávať ovociu, ako sú čierne ríbezle, čučoriedky, grapefruit, kivi a pomaranč, a zelenine, ako je kapusta, špenát, reďkovky a tekvica. A tiež hubám. Odporúčané sú aj orechy všetkého druhu, rovnako ako čokoláda a čaj.

Ak sa človek nedokáže zaobísť bez mäsa, je dobré riadiť sa týmito pravidlami: vyberať si chudé a biele mäso a načas zabudnúť na omáčky. Odporúča sa obmedziť spotrebu mäsa maximálne na tri- až štyrikrát týždenne. Vhodné sú, naopak, ryby, pretože sú bohaté na železo a aminokyseliny.

Odporúča sa vyhýbať tučným jedlám, ktoré organizmus spomaľujú. Jedlo je lepšie upravovať na grile či v pare. Niektoré rastliny možno pripravovať ako odvar alebo nálev. Medzi odporúčané patrí zázvor – kúsok z neho odrežte, nakrájajte na jemné plátky a nechajte desať minút lúhovať v teplej vode. Túto porciu energie sa odporúča dávať si ráno, aby človek začal deň v plnej sile. Účinky zázvoru sa tisíce rokov využívajú proti únave, a tiež Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho odporúča ako liek proti únave. Divoko rastúci zázvor patrí medzi ohrozené druhy a je čoraz ťažšie si kvalitné odnože obstarať. Je tiež potrebné vedieť, že čím je zázvor starší (viac ako šesť rokov), tým je účinnejší.

Ak únavu sprevádzajú problémy s trávením, je možné variť si odvar z rozmarínu. Táto rastlina zo Stredomoria obsahuje eukalyptol, chemickú zlúčeninu, ktorá nielen zvyšuje intelektuálnu výkonnosť, ale tiež bojuje proti únave.

V prípade nervového vyčerpania si zvoľte majorán. Môžete zohriať šálku mlieka s čerstvým lístkom majoránu a uviesť všetko do varu. Nechajte chvíľu lúhovať a pridajte kávovú lyžičku medu. A je to hotové.

VIDEO: Tri kľúčové rady pre alergikov. Pozrite si rozhovor s imunoalergo­logičkou Katarínou Bergendiovou
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #strava #ovocie #zelenina #únava #migréna #nespavosť #jarná únava