Pí má novú rekordnú dĺžku, 31 biliónov číslic

Hodnota pí, nazývaného tiež Ludolfovo číslo, bola vypočítaná na novú rekordnú dĺžku. Po novom má viac ako 31,4 bilióna číslic, doterajší rekord z roku 2016 bol 22 biliónov číslic.

15.03.2019 10:44
PI-shutterstock 489873613 Foto:
Pí je číslo, ktoré udáva pomer obvodu kruhu k jeho priemeru.
debata (1)

Rekord sa podarilo prekonať Emme Harukaovej Iwaovej, zamestnankyňu firmy Google z Japonska, s pomocou služby cloud computing firmy Google, uviedla na svojich internetových stránkach BBC. Na výpočte pracovalo 121 dní celkom 25 virtuálnych počítačov.

Pí je číslo, ktoré udáva pomer obvodu kruhu k jeho priemeru. Jeho prvá číslice 3,14 sú celosvetovo dobre známe, číslo je však nekonečne dlhé. Predĺženie známej sekvencie číslic u pí je veľmi ťažké, pretože číslo sa neriadi žiadnym stanoveným modelom.

Iwaová povedala, že pí ju fascinuje od detstva. Dúfa, že súčasný rekord nie je konečný a chcela by skúsiť ho ďalej zvýšiť.

Pí sa používa v inžinierstve, fyzike či pri prieskumoch vesmíru, pretože jeho hodnota sa môže využiť pri výpočtoch vĺn, kruhov a valcov.

Snaha o dlhšiu verziu čísla je dlhodobou zábavou matematikov. V reálnom svete však jeho predĺženie prílišné využitie nemá. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pri svojich výpočtoch používa pí s 15 číslicami, upozornil server The Verge.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #hodnota pí #Ludolfovo číslo