Hormón apelín by mohol pomôcť slabnúcim seniorom

Hormón prítomný vo svaloch by mohol byť kľúčom v boji proti ochabnutosti svalov v spojení so starobou, ktorá je jednou z hlavných príčin nesebestačnosti seniorov.

20.03.2019 06:00
cyklisti, bicykel, seniori, pohyb, rekreácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci z francúzskeho Národného výskumného ústavu Inserm a toulouskej univerzity Paula Sabatiera zistili, že apelín, hormón vylučovaný pri cvičení, je schopný obnoviť schopnosť svalov. Pokusy vykonávali na starých myšiach, ktorým apelín podávali, píše francúzsky týždenník L'Express.

Injekcia apelínu viedla k zlepšeniu stavu svalov a k obnove svalových vlákien. Tieto pozorovania nabádajú k hypotéze, že by apelín mohol stimulovať bunkový metabolizmus v svale, ale aj regenerovať svalové vlákna.

Vlastnosti apelínu zaujímajú vedcov, ktorí v ňom vidia možnosť využitia na terapeutické účely v boji proti strate svalovej sily, hmoty a funkcie (sarkopénie), ktorá je spojená s vekom a je jedným z faktorov, prečo seniori strácajú sebestačnosť.

„Tieto výskumy umožňujú uvažovať o apelíne ako o nástroji včasnej diagnózy sarkopénie, rovnako ako o sľubnej liečbe v boji proti strate funkcií svalov spojených s vekom,“ uvádza na internetovej stránke inštitútu Inserm Philippe Valet, spoluautor štúdie a profesor na toulouskej univerzite Paula Sabatiera.

Je dokázané, že seniori, ktorí pravidelne praktizujú umiernenú fyzickú aktivitu, majú nižšie riziko úmrtia. A podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej neurologickej akadémie idú priaznivé účinky športu ešte ďalej, lebo zrejme umožňujú doslova omladiť mozog. Vedci preukázali, že fyzická aktivita u starých ľudí s kognitívnymi problémami zlepšuje schopnosti uvažovať. Po šiestich mesiacoch cvičení sa ich schopnosti zlepšili tak, ako by omladli takmer o desať rokov.

Štúdia zahŕňala sto osôb vo veku okolo šesťdesiatpäť rokov. Títo ľudia neboli v pravom zmysle slova dementní, ale mali problémy s koncentráciou, s rozhodovaním a so zábudlivosťou, ako aj niektoré rizikové faktory srdcových ochorení, ako je vysoký tlak. Na začiatku štúdie viedli všetci sedavý spôsob života. Vedci ich rozdelili do štyroch skupín: prvá iba cvičila, druhá len držala diétu, tretia cvičila aj držala diétu a štvrtá dostávala školenie ohľadom výživy.

U seniorov, ktorí cvičili, chodili, behali alebo šliapali na rotopede trištvrte hodiny trikrát týždenne, vedci po šiestich mesiacoch ich výkonné funkcie hodnotili. Tieto funkcie zahŕňajú schopnosť osoby ovládať svoje správanie, venovať niečomu pozornosť a dosahovať svoje ciele. Na konci štúdie sa u týchto „nových športovcov“ zlepšili ich schopnosti uvažovať v porovnaní s tými seniormi, ktorí necvičili.

Autori štúdie uviedli, že na začiatku mali dobrovoľníci výsledky testov výkonných funkcií zodpovedajúce osobe starej 93 rokov, teda o dvadsaťosem rokov viac, ako bol ich skutočný vek. Po šiestich mesiacoch ich výkonné funkcie zodpovedali veku osemdesiatštyri rokov, a to v skupine, ktorá cvičila a držala diétu. Inak povedané, ich mozog omladol o deväť rokov.

Vedci zdôraznili, že je teraz potrebné realizovať hlbší výskum na väčšom počte ľudí a vo väčšom časovom úseku, aby sa zistilo, či ide o trvalé zlepšenie schopností a aký prístup je najúčinnejší.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #vedci #seniori #zdravá strava #výskum #svaly #nesebestačnosť #hormón