V Amerike pribúda ľudí, ktorí žijú bez sexu

Takmer jeden zo štyroch dospelých Američanov za uplynulý rok nemal s nikým intímny pomer.

02.04.2019 08:25
sex, prezervatív, pohlavné choroby Foto:
Ilustračné foto,
debata (2)

Vyplýva to z prieskumu, o ktorom na svojich internetových stránkach informuje The Washington Post.

Podiel ľudí, ktorí žijú bez sexu, sa podľa neho dostal na rekordnú úroveň. Príčinou tohto trendu je starnutie populácie, nástup nových možností zábavy a aj to, že pribúda ľudí, ktorí nežijú vo stálom partnerstve.

Dvadsaťtri percent Američanov uviedlo, že za posledný rok nemalo ani raz sex. A medzi nimi majú prekvapivo vysoký podiel mladí muži, ktorí tvrdia, že strávili rok „v celibáte“. Dvadsaťosem percent mužov vo veku od 18 do 30 rokov sa zverilo, že to je ich prípad. Ich podiel sa od roku 2008 takmer strojnásobil. U žien tejto vekovej kategórie autori prieskumu tak strmý nárast nezaznamenali: vlani rok bez sexu prežilo 18 percent z nich, čo je o osem percentuálnych bodov viac ako v roku 2008.

Celkový nárast ľudí, ktorí v poslednom roku sexuálne abstinovali, vedci vysvetľujú tým, že sa medzi obyvateľmi Spojených štátov zväčšuje podiel ľudí starších ako 60 rokov. Pre tento jav medzi mladými ľuďmi ponúkajú rôzne vysvetlenia. Jedným z nich je rozšírenie nových technológií, ktoré sa podľa nich zrejme podpísali na sexuálnom správaní Američanov.

„V súčasnosti sa toho dá v desať hodín večer robiť ďaleko viac ako pred dvadsiatimi rokmi,“ pripomína psychologička Jean Twengeová zo štátnej univerzity v San Diegu. „Streamovanie videí, sociálne médiá, herné konzoly, veľa ďalšieho,“ vymenovala, čo mladých Američanov pravdepodobne odvádza od sexu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #celibát #Američania #intímny život #mladí muži