Čínski vedci implantovali opiciam gén ľudského mozgu

Čínski vedci upravili embryá jedenástich pokusných opíc, ktorým implantovali gén považovaný za dôležitý pre vývoj ľudského mozgu.

16.04.2019 15:43
makaky, opice Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pokus sa uskutočnil v rámci štúdie evolúcie ľudskej inteligencie. Mnoho vedcov však výskum z etických dôvodov neschvaľuje, informovala agentúra AFP.

Výskumníci implantovali jedenástim makakom verziu ľudského génu MCPH1, ktorý by mal podľa ich odhadu zohrávať úlohu pri vývoji ľudského mozgu. Zistili, že mozgy týchto opíc, rovnako ako mozgy ľudí, sa vyvíjali pomalším tempom, ale zvieratá preukázali lepšie výsledky v testoch krátkodobej pamäti a mala rýchlejšie reakcie ako zvieratá voľne žijúce v prírode. Rozdiely vo veľkosti mozgov u opíc z oboch skupín vedci nezaznaamenali.

Fázy testov sa dožilo päť opíc z pôvodných jedenástich. Podľa autorov výskumu sú makaky ľuďom natoľko geneticky vzdialené, že nebolo potrebné sa zaoberať etickými otázkami. Niektorí vedci sú však iného názoru.

„V ľudovej predstavivosti sa skrátka nachádzame na "planéte opíc“," komentovala výskum Jacqueline Gloverová, bioetička z coloradskej univerzity, s odkazom na filmovú ságu Planéta opíc o skaze ľudstva na úkor inteligentných opác. „Snaha urobiť opice ľudskými je zlá. Kde budú žiť a čo budú robiť? Nie je možné vytvoriť živú bytosť a neumožniť jej prežitie zmysluplného života,“ dodala.

Larry Baum z univerzity v Hong Kongu však jej tvrdenie mierni vysvetlením, že „štúdia pozmenila iba jeden z asi 20 tisíc génov.“ Podľa serveru technologyrevi­ew.com sa však niektorí vedci obávajú toho, že vedci pristupovali k zvieratám ľahkovážne a výskum by mohol viesť v budúcnosti k ďaleko významnejším genetickým modifikáciám.

Podľa AFP sa tak jedná o zatiaľ poslednú z mnohých eticky kontroverzných biomedicínskych výskumov, ktoré vedci v Číne nedávno vykonali.

Tento rok v januári oznámili iní čínski vedci, že naklonovali päť opíc, ktoré geneticky pozmenili tak, aby boli choré a mali problémy so spánkom. Výskumom zistili, že u opíc sa prejavili príznaky psychických problémov, ktoré sa s poruchami spánku bežne spájajú u ľudí, tedy depresie, úzkos a správanie súvisiace so schizofréniou. Závery zo štúdie majú slúžiť k výskumu psychických chorôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #opice #gén #ľudský mozog #čínski vedci