FBI skúmala možnosť, že Hitler po vojne utiekol v ponorke do Argentíny

Americkí vyšetrovatelia sa zaoberali podozrením, že nacistický vodca Adolf Hitler na konci vojny utiekol v ponorke do Argentíny.

24.04.2019 10:29
Adolf Hitler, Eva Braunová Foto:
Adolf Hitler a Eva Braunová.
debata (13)

Vyplýva to z odtajnených informácií, ktoré boli v týchto dňoch zverejnené na webe Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Hitler spáchal 30. apríla 1945 v berlínskom bunkri samovraždu, po vojne sa však objavilo mnoho špekulácií, že sa hlavnému vojnovému zločincovi podarilo utiecť.

Štyri stránky zverejnených dokumentov sú datované 21. septembrom 1945. FBI sa podľa nich zaoberal informáciou o Hitlerovom úteku v listoch, ktoré si vymenil vtedajší šéf vyšetrovacej ústredne Edgar Hoover so svojimi spolupracovníkmi. Informáciu potom odovzdali vojenskej rozviedke USA.

Husto začiernený text vypovedá o podozrení, že Hitler do Argentíny dorazil dva a pol týždňa po páde Berlína. Do Južnej Ameriky mali nacistického vodcu a päťdesiatku jeho verných dopraviť dve ponorky, na koňoch potom mala skupina odísť do andského predhoria. Informáciu vraj Američanom dodala osoba, ktorá výmenou žiadala záruky, že nebude deportovaná späť do Argentíny.

Hitler na tom bol zdravotne zle, trpel vraj astmou a trápili ho vredy. Nájsť úkryt mu údajne pomáhalo šesť argentínskych úradníkov.

FBI nakoniec udanie odložil, pretože postrádal „podstatné informácie“, ktoré by jeho pravdivosť potvrdzovali. V správe vyšetrovateľov sa uvádza, že „vzhľadom na doteraz získané kusé informácie nie je možné ďalej vysledovať Hitlerov pobyt“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #útek #FBI #vojna #Argentína #Adolf Hitler