Vedci vo Francúzsku plánujú vyvrátiť pochybnosti o rekorde Calmentovej

Francúzski vedci chystajú oficiálnu odpoveď na tvrdenie dvoch ruských kolegov, ktorí pred časom spochybnili rekord v dlhovekosti Francúzky Jeanne Calmentovej.

29.04.2019 11:06
17479862 Foto:
Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 v 122 rokoch, je v Guinnessovej knihe rekordov vedená ako najdlhšie žijúci človek, ktorého vek bol spoľahlivo overený.
debata (2)

Tvrdia, že dcéra Calmentovej zatajila matkinu smrť a potom sa za ňu v snahe vyhnúť sa dedičskej dani vydávala. Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 v 122 rokoch, je v Guinnessovej knihe rekordov vedená ako najdlhšie žijúci človek, ktorého vek bol spoľahlivo overený.

„Myslel som si, že to zaspí. Ale ľudia a médiá si stále myslia, že niet dymu bez ohňa. Preto je potrebné konať,“ povedal denníku Le Parisien Jean-Marie Robine z francúzskeho Národného výskumného ústavu (INSERM), ktorý bol jedným z tých, ktorí rekord Calmentovej overili.

Tento demograf a gerontológ teraz dokončuje svoju správu týkajúcu sa „kauzy Calmentová“, ktorú chce spolu s tromi ďalšími expertmi publikovať v prestížnom americkom odbornom časopise Journal of Gerontology, Biological and Medical Sciences. Okrem toho ho čaká v novembri vystúpenie na medzinárodnej konferencii v Texase, kde má rekord Calmentovej obhajovať.

To podľa Le Parisien predstavuje zmenu stratégie, pretože až doteraz sa Robine a ďalší špecialisti odmietali vecou zaoberať a na ruské tvrdenie formálne v nejakej vedeckej publikácii reagovať.

Francúzi sa chcú zamerať na údajné slabiny ruskej tézy, napríklad na „podozrivú“ zmenu veľkosti ženy alebo na skutočnosť, že nemožno nájsť stopy po oslavách jej stých narodenín. Ruskí vedci tiež poukazovali na to, že rodáčka z Arles na juhu Francúzska si v rozhovoroch s tlačou protirečila a občas zamieňala svojho otca a svojho manžela.

„Ohľadom tohto bodu chcem zverejniť podrobnosti o našich rozhovoroch v tej dobe, aby to išlo ľahšie pochopiť,“ povedal Robine. „(Calmentová) mala na svoj vek fenomenálne pamäť, ale v niektorých veciach sa plietla. Napríklad už nerozlišovala medzi dvoma svetovými vojnami.“

Robine dodal, že vedci tiež vysvetlia, prečo je zo štatistického hľadiska možné, že Calmentová bola takou výnimkou – jediným človekom, ktorý sa dožil 122 rokov. „V športe by medzi atlétmi bola mimoriadnosťou. Nie je možné ju porovnávať s priemerom,“ dodal Robine.

Naproti tomu ruskí vedci podľa Le Parisien mienia zájsť ešte ďalej a zvažujú otvorený list vyzývajúci k testom DNA z krvi Calmentovej. Vzorku získala v 90. rokoch jedna nadácia, ktorá ale túto možnosť odmietla potvrdiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #DNA #dlhovekosť #vedecká publikácia