Vedci chcú poznať všetky gény myší, pomáhajú pri liečení ľudí

Do roku 2025 chcú vedci popísať všetkých 22 500 myších génov, v súčasnosti ich poznajú sedem tisíc.

30.04.2019 09:25
myš Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Myši majú väčšinu génov spoločných s ľuďmi a vďaka ich výskumu dokázali ovedci odhaliť napríklad gén zodpovedný za degeneráciu sietnice alebo mechanizmus spôsobujúci vývooj zubnej skloviny,“ povedal Radislav Sedláček, vedúci Českého centra pre fenogenomiku (CCP), ktoré je súčasťou centra BIOCEV vo Vestci.

Pri výskume vedci myšiam ovplyvňujú rôzne gény, tzv. vypínanie génov, a následky potom pozorujú u ich mláďat. Myši a ľudia majú 17 000 génov rovnakých, a preto výskum myší pomáha poznaniu ľudských chorôb a vývoju nových liečebných metód. „Do roku 2025 je v rámci celosvetového úsiliu predpoklad popísať funkciu všetkých génov. Budeme sa predovšetkým zameriavať na gény, ktoré je možné nájsť u myší aj u ľudí,“ uviedol Sedláček.

Po objave trvá ešte asi desať rokov, kým je vyvinutá nová liečebná metóda. „Je to individuálne, ale ak je objav u myší urobený, nasleduje séria testovania a klinických skúšok,“ povedal Sedláček. CCP poskytuje aj servis inštitúciám, ktoré vyvíjajú liečivá a chcú vedieť, ako sú látky účinné. „Aj tak trvá roky, kým sa liečivo či proces dajú uplatniť,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #gény #myši #štúdie