Riskantný výskum? Číňania vložili gény z ľudského mozgu do opičieho

Čínski vedci sa v spolupráci s americkými kolegami odhodlali vložiť gény z ľudského mozgu do opičieho.

03.05.2019 14:19
debata (4)

Vykonali to vpichom vírusu s ľudským génom súvisiacim s vývojom mozgu do embryí celkom jedenástich opíc makakov. Potom ich nechali vyrásť, než vykonali ďalšie testy. Ako informovala agentúra Reuters, z 11 primátov ich prežilo len päť.

Vedci z Kchunminského inštitútu zoológie pri Čínskej akadémii vied v spolupráci so Severokarolínskou univerzitou v Spojených štátoch každopádne zistili, že opice modifikované génom pre mikrocefalín (MCPH1) lepšie zvládli testy pamäti zahŕňajúce farby a rôzne obrázky.

Zároveň odhalili, že mozgy u geneticky upravených jedincov druhu makak rézus sa vyvíjali dlhšie – podobne ako v prípade detí.

Treba však poznamenať, že žiadna z opíc nemala mozog abnormálne veľký, uviedla štúdia publikovaná v odbornom žurnále National Science Review.

Čínski vedci tvrdia, že modifikované opice majú potenciál poskytnúť človeku pohľad na lepšie porozumenie jedinečných ľudských rysov.

Iní odborníci, ako napríklad James Sikela z Coloradskej univerzity, ktorí sa na tomto výskume nepodieľali, ale povedali časopisu MIT Technology Review, že „používanie transgénnych opíc na štúdium ľudských génov spojených s evolúciou mozgu je veľmi riskantná cesta“.

Pokračovanie pokusov by vraj mohlo viesť až k extrémnym a ťažko predvídateľným zmenám.

4 debata chyba