Hýbte sa, hovorte, choďte von, ale nejedzte za pracovným stolom

Obedná prestávka má slúžiť k tomu, aby sme nabili batérie, aby sme sa hýbali, pohovorili si a doplnili vitamín D.

09.05.2019 06:00
radosť, žena, kancelária Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na rozdiel od toho, čo sa niekedy hovorí, nie je obed za pracovným stolom skutočne tým najlepším spôsobom, ako využiť pracovnú dobu a zvýšiť produktivitu, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Prvým z dôvodov, prečo nejesť za pracovným stolom, je podľa psychologičky Christy Fergussonovej množstvo jedla, ktoré takto skonzumujeme. Keďže sme plne zaujatí pracovnou úlohou, môžeme takto skonzumovať viac ako by sme chceli, bez toho aby sme si to uvedomovali.

Jej rada preto znie: vzdiaľte sa od zdrojov, ktoré odvádzajú vašu pozornosť od jedla, ako je počítač alebo mobilný telefón, a sústreďte sa na to, čo jete. Jedzte pomaly a vychutnávajte si každé sústo. Takto nakoniec zjete menej a bude sa cítiť spokojne, hovorí.

Obedná prestávka je vynikajúcou príležitosťou na to, aby sme si „pretiahli chrbát“ a dali mozgu príležitosť k odpočinku. Využite prestávku na to, aby ste odišli z kancelárie, narušili obvyklé stereotypy a vyskúšali niečo nové.

Ak chodíte obedovať do podniku vedľa svojho úradu, je to nepochybne najjednoduchšie a pohodlné. Postupom času to ale môže byť kontraproduktívne, pokiaľ ide o mieru stresu, pretože sa zbavujete možnosti voľby – či už ide o iný podnik alebo o iný sendvič ako obvykle. Ak si večer predtým pripravíte jedlo, ušetríte čas aj peniaze. Ak máte málo času a podnik vedľa úradu je jedinou možnosťou, môžete aspoň každý deň zmeniť menu.

Sedavý spôsob života je nepriateľom zdravia a dobrej pohody a znižuje spotrebu kalórií. Problém tkvie v tom, že kto má sedavé zamestnanie, trávi v priemere 15 hodín denne v sede. A ani krátka prechádzka do kuchynky v zamestnaní nezvýši počet denných krokov. Teda choďte a choďte. V obedňajšej pauze je dôležité sa najesť, ale ani pohyb nie je menej dôležitý. Stačí prechádzka okolo bloku, než sa zase usadíte za stolom.

Ak trávite celú obedňajšiu prestávku zavretí v úrade, nevyhnutne tým obmedzujete styk s ľuďmi. To sa potom môže negatívne odraziť na produktivite a na pocite pohody vôbec. Využite prestávku na obed na to, aby ste sa stretli s priateľmi, ktorí pracujú neďaleko. Tým tiež obmedzíte pokušenie pracovať počas jedla.

Zvyčajne chodíme skoro ráno do práce a vraciame sa neskoro večer. To so sebou nesie aj to, že sa značne obmedzí čas strávený na slnku, čo sa môže prejaviť na nedostatku vitamínu D. Obedná prestávka môže byť príležitosťou, ako sa vystaviť slnečným lúčom počas dňa. Zostaňte čo najdlhšie vonku, aby ste vitamín D doplnili. Okrem toho slnečný svit zlepšuje náladu, pretože pomáha uvoľňovať serotonín, známy tiež ako hormón dobrej nálady.

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný stôl #obedňajšia prestávka #produktivita #siesta