Vedkyňa zohnala peniaze na výskum v zábavnom programe

Argentínska vedkyňa sa rozhodla vyskúšať nevšedný spôsob, ako získať peniaze na svoj výskum. Vyhrala vedomostnú súťaž.

15.05.2019 06:00
ARGENTINA-SCIENCE/FUNDING Foto: ,
Vedkyňa Marina Simianová so svojim tímom.
debata

Prihlásila sa do argentínskej obdoby televíznej súťaže Chcete byť milionárom, napísala agentúra Reuters.

Marina Simianová, biologička v argentínskej Národnej výskumnej rade pre vedu a techniku, využila svoj intelekt a v súťaži vyhrala 500 000 argen­tínskych pesos. Za výhru plánuje nakúpiť vybavenie pre svoje nanobiologické laboratórium, ktoré skúma onkologickú liečbu rakoviny prsníka a ďalšie formy rakoviny.

„Nie som hrdina. Použila som stratégiu, ktorá bola trochu kreatívna a iná, aby som zohnala peniaze na fungovanie svojho tímu,“ povedala Simianová v rozhovore na univerzite v Buenos Aires.

Vládne financovanie vedeckého výskumu sa stalo nespoľahlivým v čase hospodárskej recesie, rastúcej inflácie a prepadajúcej sa hodnoty pesos. Slabý kurz meny podryli tiež argentínsku kúpnu silu, čo sa v jej prípade prejavilo najmä pri objednávaní vybavenia v dolároch.

Popredný vládny činiteľ zodpovedný za vedu a technológie povedal agentúre Reuters, že rozpočet pre výskum sa zvýšil od doby, keď sa úradu v roku 2015 ujal prezident Mauricio Macri. Uznal však, že ekonomické výkyvy spôsobili oneskorenie v čerpaní fondov. Dodal, že sa do krajiny vracia menej argentínskych vedcov potom, čo absolvujú výskum v zahraničí. Vlani sa ich vrátilo iba 41, kým v roku 2013 to bolo ešte 90. Hrozí tak nebezpečenstvo úniku mozgov.

Argentína má troch nositeľov Nobelovej ceny za vedu. Vedci si však dlhodobo sťažujú na to, že im v obore chýbajú prostriedky. Časté oneskorenia vo financovaní sú tiež dôvodom, prečo sa Simianová vrhla do ringu zábavného priemyslu. Financovanie jej vedeckého projektu, ktorý skúma rezistenciu rakoviny na liečivá, bolo schválené v roku 2017. Peniaze ale pritekajú len po troškách, vlani dostala len polovicu sľúbenej sumy.

Vedkyňa, ktorá o svojich problémoch prehovorila počas účinkovania v programe, uviedla, že dúfa, že jej televízny debut pritiahne pozornosť verejnosti k vedeckej práci.

„Nemôžem veriť tomu, aký dopad to malo. Dúfam, že nám to pomôže hovoriť o tom, čo sa deje vo vede a technológiách. Koniec koncov, práve o to nám vedcom ide,“ povedala agentúre Reuters. „Milujeme to, čo robíme. Robíme to s veľkým nasadením, ale musíme mať minimálne podmienky na prácu,“ uviedla s tým, že zmeny v ekonomickom smere sú pre vedu veľmi naliehavé.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #Argentína #výskum #vedomostná súťaž