Anglický Tutanchamón? Briti našli neporušenú hrobku dávneho kresťanského princa

Medzi krčmou a supermarketom v britskom Southende odkryli v roku 2003 unikátnu hrobku. Podľa kresťanských krížov vnútri ju pôvodne datovali až do 17. storočia.

15.05.2019 12:58
debata

Podľa novej správy londýnskych archeológov ide ale o hrob anglosaského šľachtica, možno princa z konca 6. storočia, ktorý prekvapivo nebol pohanom. Hrobka je úplne neporušená, nikto ju predtým neobjavil – aj preto ju vedci pokladajú za „britský ekvivalent hrobky Tutanchamóna“.

Možné kráľovské pohrebisko v meste Southend-on-Sea v okrese Prittlewell v grófstve Essex bolo označené ako jeden z najvýznamnejších archeologických nálezov v Anglicku.

„Je to – aj cez malú podobnosť – britský ekvivalent Tutanchamónovej hrobky, pretože v podstate všetko, čo je v nej, je rovnaké ako pred 1 400 rokmi,“ poznamenala Sophie Jacksonová, riaditeľka výskumu z Múzea londýnskej archeológie (MOLA).

Časopis National Geographic pripomína, že pôvodne sa malo za to, že hrob patrí Saebertovi, ktorý bol v anglických krajinách prvým doloženým panovníkom, ktorý prijal Krista. Veľkolepý pohreb zrejme skutočne patril k prvej kresťanskej kráľovskej rodine v Essexe (vtedy tzv. Kráľovstvo Východných Sasov), avšak nie je to tak, ako to vyzeralo v roku 2003.

Zvyšky drevenej konštrukcie komnaty, ktorá meria asi štyri metre na šírku a hlboká je 1,5 metra, ukrývala asi 40 vzácnych artefaktov. Medzi nimi bola lýra a krabička, ktorá bola považovaná za jediný preživší príklad maľovaného anglosaského dreva v Británii.

Boli tam tiež nájdené zlaté mince, nádoby na pitie či drevo údajne pochádzajúce zo Sýrie. Každý z predmetov bol podľa informácií spravodajskej stanice BBC umiestnený v hrobke „ako súčasť starostlivo zinscenovaného pohrebného obradu“, čo ukazuje na miesto odpočinku muža kniežacieho rodu.

Fragmenty zubnej skloviny boli jediné ľudské pozostatky, ale odborníci podľa BBC hovoria, že ich najlepší odhad je, že patrili anglosaskému princovi z 6. storočia nášho letopočtu. Môže ísť o pohrebnú komoru brata anglosaského kráľa Saeberta, princa Seaxu z Essexu.

Anglosasi boli pôvodne pohania, ale kresťanské predmety nájdené v hrobke naznačujú, že toto náboženstvo bolo v Anglicku už pred 1400 rokmi dôležité. Podľa odborníkov z londýnskeho múzea ide o najstarší kresťanský anglosaský kniežací pohreb nájdený vo Veľkej Británii, napísal denník The Daily Mail.

To môže vysvetliť zlaté kríže na minciach, ktoré sú jasne kresťanské, zatiaľ čo aj pôvodná myšlienka podoby miesta je pohanská. Zhrnutie nového výskumu obsahuje revidované údaje pre tento hrob, ktoré vylučujú kráľa Saeberta, ale otvára zaujímavé otázky o ranom kresťanstve v tejto oblasti.

Odhalilo sa, že pohreb domnelého Seaxa nastal medzi rokmi 575 a 605, teda príliš skoro na to, aby išlo o hrobku kráľa Saeberta, ktorý zomrel až v roku 616.

Kto presne bol tento ranne kresťanský šľachtic, zostáva tak podľa National Geographic tajomstvom, aspoň zatiaľ.

„S istotou môžeme konštatovať, že nech už to bol ktokoľvek, mal vysoké postavenie a celkom iste bol kresťanom. Vieme, že svätý Augustín z Canterbury, považovaný za zakladateľa anglickej cirkvi, prišiel z Ríma v roku 597, aby previedol túto časť Británie na vieru. Avšak prevaha dôkazov svedčí o tom, že táto hrobka pochádza najpresnejšie z rokov 580 až 590,“ opísala Sue Hirstová z inštitútu MOLA.

Jednou z možností preto podľa nej skutočne je, že by to mohol byť Saebertov brat Seaxa, a že kresťanstvo prišlo do oblasti o niekoľko rokov skôr – cez Aethelberta, kráľa z Kentu, a jeho kresťanskú manželku z Francúzska Berthu. Aethelbertova sestra Ricola sa vydala za Sledda, kráľa Essexu a otca Saeberta a Seaxy.

„Ale je to stále len špekulácia,“ dodala Hirstová. Ďalší výskum bude pokračovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #kresťanstvo #hrobka #Princ #17. storočie #anglosaský rod