Túžba byť atraktívnejší môže viesť u mužov k neplodnosti

Vedci odhalili evolučný paradox, pri ktorom si muži znižujú svoju schopnosť mať deti v úsilí byť atraktívnejší.

31.05.2019 12:00
Svaly a cvičenie prinášajú mnohým mužom pocit... Foto:
Svaly a cvičenie prinášajú mnohým mužom pocit mužnosti a sily.
debata

Plodnosť môže znížiť užívanie steroidov, ktoré pomáhajú pri naberaní svalovej hmoty, alebo užívanie liekov proti plešatosti. Paradox dostal meno Mossman-Pacey, podľa vedcov, ktorí ho prví popísali.

„Všimol som si niektorých mužov, ktorí si prišli otestovať plodnosť, a títo páni boli obrovskí,“ opísal doktor James Mossman z Brown University v Spojených štátoch. „Snažia sa vyzerať skutočne mohutne, ako vrchol evolúcie. Avšak v evolučnom zmysle sa stávajú veľmi neschopnými, pretože bez výnimky nemajú vo svojom ejakuláte vôbec žiadne spermie,“ skonštatoval v rozhovore pre britskú BBC. Anabolické steroidy imitujú v tele efekt mužského hormónu testosterónu. Používajú sa na zlepšenie výkonnosti pri budovaní svalovej hmoty. Pravidelne ich užívajú kulturisti.

„Nie je iróniou, že muži idú do telocvične, aby vyzerali úžasne, väčšinou, aby zaujali ženy, a nevedomky si znižujú svoju plodnosť?,“ doplnil profesor Allan Pacey z Univerzity v Sheffielde.

Anabolické steroidy oklamú podmozgovú žľazu – hypofýzu, keď vzbudia v mozgu dojem, že semenníky idú na plný výkon. Žľazy preto reagujú zastavením produkcie dvoch hormónov označovaných FSH a LH, ktoré sú kľúčové pri produkcii spermií. Podobne je to podľa vedcov pri užívaní liekov proti mužskej plešatosti. Lieky s účinnou látkou finasterid menia spôsob, ako telo metabolizuje testosterón, čo môže viesť k zníženiu vypadávania vlasov. Vedľajším účinkom však môže byť erektilná disfunkcia a narušenie plodnosti.

„Povedal by som, že pravdepodobnosť, že sa užívatelia anabolických steroidov stanú neplodnými je vyššia, ako by ste si mysleli – asi 90 percent,“ pokračoval pre BBC profesor Pacey. „Pri plešatosti je pravdepodobnosť nižšia, avšak predaj (medikamentov) dramaticky vzrastá a tak sa to narastajúcou mierou stáva bežným problémom,“ uzavrel.

Merítkom úspechu v evolúcii je odovzdanie svojich génov ďalším generáciám. Užívanie spomínaných medikamentov možno pomôže atraktivite, môže však viesť aj k evolučnej nefunkčnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #vedci #plodnosť #plešatosť #atraktivita #evolúcia