WHO: Syndróm vyhorenia je fenomén, nie choroba

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje syndróm vyhorenia za "fenomén súvisiaci s prácou", nie za chorobu.

31.05.2019 09:24
syndróm vyhorenia, unavená žena, prepracovaná žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa agentúry AFP to v utorok v Ženeve oznámil hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý takto spresnil vyhlásenia tejto organizácie z pondelka, keď oznámila, že syndróm vyhorenia bol zaradený do najnovšej Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-11).

Hovorca WHO uviedol, že vyhorenie sa síce skutočne nachádza v ICD-11, ale v kategórii „Faktory ovplyvňujúce zdravotný stav“. Konkrétne to znamená, že syndróm vyhorenia nie je chápaný ako zmena zdravotného stavu, ale skôr „ako fenomén súvisiaci s prácou.“

Definícia vyhorenia bola zmenená s ohľadom na najnovšie zistenia vedcov. Definuje sa ako „syndróm (…) vyplývajúci z chronického stresu pri práci, ktorý nebol úspešne zvládnutý a je charakterizovaný tromi prvkami: pocitom vyčerpania, cynizmom alebo negativistickými pocitmi človeka vo vzťahu k práci a zníženou odbornou efektívnosťou“.

V registri WHO sa uvádza, že syndróm vyhorenia sa vzťahuje špecificky na javy súvisiace s prácou a nemal by sa používať na opis skutočností a skúseností zažitých v iných oblastiach života.

Nová klasifikácia chorôb bola zverejnená vlani. Členské štáty WHO ju oficiálne prijali počas 72. svetového zhromaždenia WHO, ktoré sa skončilo v utorok v Ženeve. Platiť začne 1. januára 2022.

ICD-11 obsahuje ešte aj niekoľko ďalších zmien vrátane klasifikácie „kompulzívneho sexuálneho správania“ ako duševnej poruchy.

Medzi závislosti bola prvýkrát zaradená aj závislosť od videohier podobne ako je to v prípade závislosti od hazardných hier či drog.

Z aktualizovaného zoznamu bol transgenderizmus vyradený z kategórie duševných porúch a ocitol sa v kapitole „Podmienky súvisiace so sexuálnym zdravím“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #WHO #syndróm vyhorenia #fenomén #človek