Úprava génov, ako napríklad u čínskych dvojičiek, môže skracovať život

Pre čínske dvojičky Lulu a Nana, dievčatká, ktorým ako prvým ľuďom geneticky upravili DNA, môže podľa vedcov táto zmena skrátiť očakávanú dĺžku života.

06.06.2019 16:00
vírus, HIV, AIDS Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čínsky profesor Che Ťien-kchuej minulý rok šokoval svet, keď v novembri oznámil, že geneticky upravil embryá, aby mali ochranu pred vírusom HIV. Avšak štúdia v Nature Medicine uvádza, že u ľudí, ktorí majú prirodzene túto mutáciu, ktorú sa profesor snažil vytvoriť, je podstatne vyššia pravdepodobnosť, že zomrú mladí. Podľa expertov je čin profesora Che „veľmi nebezpečný“ a „nerozumný“.

Profesor Che sa zameral na gén s označením CCR5. Ide o súbor genetických inštrukcií, ktoré sú dôležité pre fungovanie imunitného systému. Sú tiež však bránou, cez ktorú vírus HIV preniká do infikovaných buniek. Mutácia CCR5 túto bránu v podstate uzamkne a ľudia sa stanú odolnými voči HIV. Problémom je, že gén CCR5 má v tele väčšiu úlohu. Je aktívny v mozgu a v boji proti iným infekciám, obzvlášť chrípke.

Štúdia z University of California v Berkeley skúmala takmer 410-tisíc ľudí vo Veľkej Británii. Ukázalo sa, že tí, ktorí mali iba zmutovanú verziu CCR5, mali o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú pred 78. rokom života. „V tomto prípade ide o mutáciu, ktorú by väčšina ľudí nechcela mať,“ povedal profesor Rasmus Nielsen zo spomínanej univerzity.

Podľa vedcov je stále veľmi riskantné používať u detí technológiu úpravy génov, známu aj ako CRISPR. Nie je možné predvídať, či mutáciu génov bude mať u dvojičiek Lulu a Nana nejaký efekt. Nie každý s takouto mutáciou zomrie mladý, je to však viac pravdepodobné. Očakávaná dĺžka života závisí od komplexného mixu DNA, s ktorým sa človek narodí, spolu s prostredím, v ktorom žije.

Celkovo vedci krok profesora Che odsudzujú. Niektorí ho opisujú ako „monštruózny“. Kritike za svoj experiment čelil aj preto, že vystavil neznámym rizikám inak zdravé deti a konal proti čínskemu právu. Hnev vyvolalo tiež to, že vírus HIV sa dá liečiť a sotva bolo nejaké riziko, že sa deti nakazia vírusom HIV, ktorým bol infikovaný ich otec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vedci #HIV #výskum #DNA #dvojičky