V Mexiku zrejme objavili jedinú nahrávku hlasu Fridy Kahlo

Mexická národná knižnica našla záznam, na ktorom je zrejme hlas maliarky Fridy Kahlo. Žiadny iný záznam sa nedochoval, a tak nie je známe, aký mala hlas táto známa umelkyňa. Ministerstvo kultúry k objavu uviedlo: "Mohol by to byť hlas Fridy Kahlo."

17.06.2019 22:19
debata

Deväťdesiatse­kundový záznam pochádza z úvodného dielu rozhlasovej šou El Bachiller z roku 1955. Ten prináša profil známeho muralistu, autora rozmerných vonkajších malieb Diega Riveru, ktorý bol Kahliným manželom. Za jeho hlasom počuť ďalší, ženský. Ten recituje úryvky z Portrétu Diega, ktorý napísala Kahlo v roku 1949: „On je obrovské dieťa s priateľskou tvárou a smutným pohľadom.“

Moderátor neuvádza, kdo text číta, ale hovorí, že ten človek už nežije. Kahlová zomrela v roku 1954, nahrávka je zrejme z roku 1953 alebo 1954.

Objav zverejnila mexická národná fonotéka na Twitteri. Jej riaditeľ Pável Granados povedal, že hlas Kahlo bol jedným z najhľadanejších. Mexické ministerstvo kultúry uviedlo, že bude ďalej skúmať, či ide o hlas umelkyne.

Nie je vylúčené, že sa môžu objaviť aj ďalšie záznamy jej hlasu. Zostáva ešte digitalizovať 1 300 pások so záznamami jednotlivých dielov programu El Bachiller. Tie venoval fonotéke moderátor programu El Bachiller Alvaro Galvez y Fuentes.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #maliarka #Hlas #Frida Kahlo #nahrávka