Britský umelec necháva ľudí vyskúšať si, ako sa dýcha v Pekingu

Britský umelec Michael Pinsky vymyslel originálny spôsob, ako upozorniť na chronicky zlú kvalitu ovzdušia v niektorých svetových veľkomestách, a v rámci toho svojho nechá ľudí vyskúšať si, ako sa dýcha v smogom zamorenom Pekingu, Sao Paule alebo Dillí.

19.06.2019 09:33
debata (3)

V Manchestri inštaloval päticu prepojených stanových kupolí, v ktorých pomocou prístrojov možno presne replikovať zloženie vzduchu v mestách, v ktorom tamojší obyvatelia žijú.

Pinsky pre porovnanie v jednom zo stanov napodobňuje úplne čisté ovzdušie z nórskeho ostrova Tautra blízko Trondheimu, v ďalších sa potom snaží čo najautentickejšie vytvoriť taký vzduch, aký sa vyskytuje v Londýne, Sao Paule, Dillí a v čínskej metropole Peking.

Zámerne vybral také mestá, aby mohli návštevníci zakúsiť rôzne podoby smogu a to, ako ho človek znáša v klimaticky suchách a chladnejších a naopak vlhších a teplejších podmienkach.

V jednotlivých stanoch prístroje vytvárajú takú zmes znečistenia prachovými časticami, oxidom dusičitým, oxidom siričitým a oxidom uhoľnatým, ktorá zodpovedá meraniu v spomínaných mestách.

Pinsky dokonca šiel do takých detailov, že vo fingovanom vzduchu z Dillí je cítiť typický štipľavý zápach spálených odpadkov, v stane napodobňujúceho vzduch Londýna zase prevláda pach výfukových plynov.

„Umenie by malo ľudí prinútiť k premýšľaniu,“ domnieva sa Pinsky, ktorý svoju inštaláciu predstavuje už po niekoľkýkrát. Tentoraz ju môžu zažiť ľudia v Manchestri v rámci Týždňa za čistejšie ovzdušie. Stany možno navštíviť zdarma do 23. júna.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #manchester #znečistené ovzdušie #Michael Pinsky