Vďaka japonskému papieru washi sa reštaurujú pergameny a sochy

Vo svojej malej dielni na západe Japonska dohliada Hirojoši Činzei na výrobu washi podľa postupu, ktorý sám vymyslel.

07.07.2019 06:00
shutterstock 477899503 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento najjemnejší papier na svete môže tiež zachrániť staré rukopisy od Louvru po Britské múzeum.

História japonského papiera washi je stará viac ako 1300 rokov. Washi je zanesený na zoznam nehmotného svetového dedičstva UNESCO a dlho slúžil ako podpora k písaniu či maľovaniu, ale aj ako vynikajúci materiál pre posuvné dvere, prepážky, tienidlá alebo slnečníky.

Dlhý čas bol papier washi odsunutý do úzadia. Činzei prišiel na nápad ponúkať ho najväčším múzeám a knižniciam. Jeho posledná verzia, ktorú zdokonalil pred šiestimi rokmi, sa môže pýšiť úžasnými rozmermi: papier je hrubý 0,02 milimetra a meter štvorcový váži 1,6 gramu. Pre porovnanie – klasický papier pre kopírky má 0,09 milimetra a meter štvorcový váži 70 gramov.

„Je taký jemný ako ľudská koža,“ pochválil sa agentúre AFP päťdesiatročný majiteľ vo svojom závode v obci Hidaka, viac ako 600 kilometrov juhozápadne od Tokia.

Činzeiov papier je tak jemný, až je priesvitný. To je dôležité na to, aby bolo možné rozlúštiť text pri reštaurovaní starých pergamenov, vysvetľuje. Je jemný, a napriek tomu pevný. „Washi je pružnejší a odolnejší než západný papier, ktorý sa rozpadá vekom na maličké kúsky,“ hovorí.

Washi sa vyrába z kôry morušovníka, kríka nazývaného Kozo. Jeho vlákna sú dlhšie ako vlákna bavlnené či drevené, ktoré sa používajú na výrobu západného papiera. „Vďaka týmto vláknam sú staré japonské knihy zo 7. a 8. storočia ešte v dobrom stave,“ zdôrazňuje Činzei.

Spája starý spôsob výroby so strojovým a výsledkom je výnimočne jemný papier, ktorý sa s obľubou používa pre posilnenie starých rukopisov. A to tak, že sa buď list vkladá medzi dva papiere washi, alebo sa kúsky washi pridávajú do narušených miest.

Činzei pôvodne neplánoval, že prevezme rodinný podnik. Chcel sa osamostatniť a ako mladík odišiel do Spojených štátov, kde študoval v Seattli financie. „Ale vrátil som sa, pretože som mal pocit, že som zodpovedný za odovzdanie podniku ďalšej generácii,“ vysvetľuje.

Zatiaľ je množstvo washi určeného na reštaurovanie starých dokumentov a predmetov ešte malé, ale záujem je veľký. Vyváža sa do viac ako 40 krajín a na rozvoj svojho podnikania sa Činzei pozerá optimisticky. „Washi sa môže využívať na reštaurovanie a ako plátno. Myslím, že sa môže viac rozšíriť vo svete umenia,“ hovorí.

Washi, niekedy prezývaný májová muška, neslúži len k ochrane starých kníh: umožňuje reštaurovať i sochy. Na tokijskom predmestí Saitama aplikuje konzervátor Takao Makino opatrne papier kefkou na zlatý prútik, ktorý patrí k budhistickej plastike starej 800 rokov. „Washi sa ľahko vstrebe do sôch zložitých tvarov, na rozdiel od papierov z chemických vlákien,“ uvádza. "História ukazuje, že je veľmi trvanlivý. Je čistý, silný a odolný, "dodáva.

Makino už použil washi v roku 2007 na ochranu jednej z dvoch hlavných sôch slávneho chrámu Sensódži v tokijskej štvrti Asakusa, ktorú hojne navštevujú turisti.

Produkcia japonského papiera dosiahla vrchol v období Edo od 17. do 19. storočia. Potom vplyvom priemyselnej výroby papiera z dreva klesla. Tento pokles prehĺbila aj zmena životného štýlu Japoncov. „Máme menej štýlových japonských vecí, ako sú tienidlá či posuvné dvere a málo priestoru pre dekoratívne závesy,“ ľutuje Činzei.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #socha #pergamen #papier washi