Vôňa človeka súvisí so sexuálnym potešením

"Neumývaj sa, poponáhľam sa a do ôsmich dní som pri tebe," písal Napoleon svojej manželke Josefine. Časy sa našťastie zmenili, ale náš primitívny mozog, ktorý sa utváral pred miliónmi rokov, je možno menej civilizovaný, než by sme si mysleli.

16.07.2019 08:00
vona Foto:
Ilustračné foto.
debata

V každom prípade tá správna vôňa umožňuje lepšie si vychutnať sexuálnu aktivitu, napísal francúzsky denník Le Figaro.

Nemeckí psychológovia Johanna Bendasová a Ilona Croyová z Drážďanskej univerzity podrobili s pomoclou špecialistov na ušné, nosové a krčné choroby 70 dospelých ľudí podrobným testom, pri ktorých skúmali ich čuchovú citlivosť. Myšlienka analyzovať súvislosť medzi vôňou a sexuálnou aktivitou má svoj pôvod v tom, že bola pozorovaná strata libida u tých, kto trpí stratou čuchu.

Vedci tentoraz chceli zistiť, čo sa deje s mladými a zdravými dospelými v závislosti na čuchu. Pokusu sa zúčastnilo 28 mužov a 42 žien vo veku od osemnásť do tridsiatich šiestich rokov.

Najprv vdychovali vôňu z troch flakónov, z ktorých len jeden obsahoval voňajúcu látku. Mali identifikovať ten správny flakón. Aby ich úloha nebola ľahká, čuchali najprv k značne zriedenej substancii, ktorá potom bola postupne čoraz koncentrovanejšia. Potom vypĺňali dotazníky týkajúce sa osobitne ich sexuálnej túžby, frekvencie sexuálnych vzťahov a ich charakteru.

Autori štúdie zistili, že účastníci pokusu, ktorí mali najlepšiu vôňu, pociťovali rovnako pri sexuálnych vzťahoch najviac radosti.

„Účinok čuchovej citlivosti na sexuálne potešenie bol výraznejší u mužov ako u žien. Muži teda môžu viac počítať s čuchovou stimuláciou pri sexuálnych vzťahoch,“ uviedli vedci. Podrobná analýza výsledkov testov však ukazuje veľkú roztrieštenosť a je možné, že konštatované rozdiely medzi oboma pohlaviami sú len náhodné.

Nemeckí vedci záverom konštatovali, že vôňa neovplyvňuje sexuálnu túžbu ani frekvenciu vzťahov. Je však známe, že človek bol vynaliezavejší ako matka príroda.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #sexualita #vedci #vôňa #výskum #sexuálna aktivita