Vynálezca sa pokúsi preletieť Lamanšský prieliv na flyboarde

Franky Zapata pred týždňom šokoval celý svet, keď lietal veľkou rýchlosťou nad parížskym bulvárom Champs-Elysées. Teraz chce na svojom netradičnom zariadení prekonať Lamanšský prieliv.

22.07.2019 08:45 , aktualizované: 24.07.2019 14:25
FRANCE-NATIONALDAY/PARADE Foto: ,
Franky Zapata lieta na svojom flyboarde nad Champs-Elysees.
debata (2)

Francúzsky vynálezca a dobrodruh Franky Zapata, ktorý minulý týždeň šokoval celý svet, keď počas vojenskej prehliadky na parížskom bulvári Champs-Elysées lietal veľkou rýchlosťou vo vzduchu na svojom novom netradičnom vynáleze, má pred sebou ďalšiu métu. Vo štvrtok sa pokúsi na svojom zariadení, ktoré nazval flyboard, preletieť nad Lamanšským prielivom. Povolenie od úradov na prelet dostal v utorok. Štyridsaťročný bývalý pretekár vo vodnom lyžovaní aj sám pripúšťa, že nie je isté, či sa mu to podarí. „Nebude to ľahké. Myslím, že mám 30-percentnú šancu,“ povedal cez víkend francúzskym médiám. „14. júla to bolo jednoduché, vo vzduchu som bol len chvíľu a potom som sa vrátil. Využil som tri percentá kapacity stroja, ale pri prelete La Manche využijem 99,9 percenta,“ do­dal.

Video: Franky Zapata predvádza let na flyboarde
Video

Flyboard je vznášadlo podobné dronu, ktoré má päť motorov a dokáže letieť rýchlosťou až 140 kilometrov za hodinu. Človek na ňom počas letu stojí, a keďže je to pomerne malé zariadenie, z diaľky to môže vyzerať, akoby človek letel sám od seba, bez pomoci akéhokoľvek stroja.

Štvrtok 25. júla si Zapata nevybral náhodou. V ten istý deň pred 110 rokmi sa totiž podarilo francúzskemu letcovi Louisovi Bériotovi prvý raz preletieť ponad Lamanšský prieliv s lietadlom.

„Letec zo Champs-Élysées“ má odštartovať o 13:00 SELČ z pláže Sangatte v departemente Pas-de-Calais a pristáť v okolí anglického Doveru. Presné miesto však jeho tím tají. Tridsaťpäťkilo­metrovú vzdialenosť medzi brehmi má prekonať za 20 minút a Zapata bude musieť počas neho raz natankovať palivo z lode uprostred Lamanšského prielivu.

Ako cez víkend povedal novinárom, ešte sa nerozhodol, či na lodi pristane, alebo sa bude počas tankovania nad ňou vznášať. Druhá možnosť je nebezpečnejšia, ale lákavejšia – umožnila by mu totiž prekonať prieliv na jediný raz bez medzipristátia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vynález #lietanie #Lamanšský kanál #flyboard