Sťahovanie ciev môže byť príčinou úpadku kognitívnych funkcií pri Alzheimerovej chorobe

Sťahovanie buniek okolo ciev môže spôsobovať zmenšený prietok krvi do mozgu, ktorý sa spája so skorým štádiom Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie vedcov z University College London, ktorej výsledky vyšli v odbornom časopise Science.

27.07.2019 08:00
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ich zistenie by mohlo otvoriť cestu novému spôsobu potenciálnej liečby tejto neurodegeneratívnej poruchy mozgu.

Odborníci sa v rámci výskumu, ktorý financovala Európska rada pre výskum a nadácia Wellcome and the Wolfson, sústredili na úlohu pericytov – buniek obklopujúcich vlásočnice, ktoré majú schopnosť regulovať prietok krvi. Vedci skúmali vlásočnice v ľudskom mozgovom tkanive postihnutom Alzheimerovou chorobou a u myší a zistili, že boli stiahnuté pericytmi. Okrem toho tiež použili na zdravé mozgové tkanivo proteín amyloid beta, ktorý sa hromadí v mozgu ľudí so spomínaným ochorením, a aj v tomto prípade nastalo stiahnutie vlásočníc. Zúženie bolo podľa nich natoľko silné, že znížilo prietok krvi na polovicu, čo je porovnateľné so znížením v častiach mozgu postihnutých Alzheimerovou chorobou.

„Naša štúdia po prvý raz identifikovala základný mechanizmus, ktorý stojí za redukciou toku krvi v mozgu pri Alzheimerovej chorobe. Keďže zmenšený prietok krvi je prvým klinicky zistiteľným znakom Alzheimera, náš výskum ukazuje nové smery pre možné liečenie v skorom štádiu ochorenia,“ vyjadril sa vedúci autor štúdie Ross Nortley.

Podľa ďalšieho z autorov Davida Attwella výskum nastoľuje otázku o poškodení mozgu hromadiacimi sa proteínmi. „Poškodenie synapsií a neurónov pri Alzheimerovi sa obyčajne pripisuje činnosti amyloidových a tau proteínov hromadiacich sa v mozgu. Náš výskum nastoľuje otázku, ktoré frakcia poškodenia je dôsledkom úbytku v zásobe energie, ktorý spôsobuje amyloid produkuje zúžením jemnejších ciev v mozgu. Pri klinických testoch lieky, ktoré odstraňujú amyloid beta z mozgu, neuspeli pri spomalení mentálneho úpadku v relatívne neskorom štádiu ochorenia. Teraz máme novú cestu pre terapie, ktoré zasiahnu v skoršom štádiu,“ skonštatoval vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #štúdia #vedci #Alzheimerova choroba #cievy #neurodegeneratívna porucha