Franky Zapata si zopakuje prelet cez Lamanšský prieliv v nedeľu

Štyridsaťročný Zapata ohúril ľudí so svojím flyboardom 14. júla počas vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa dobytia Bastily, keď sa vznášal nad parížskym bulvárom Champs-Elysées.

31.07.2019 12:26
francúzsko, flyboard, Franky Zapata Foto: ,
Francúzsky vynálezca flyboardu Franky Zapata.
debata

Francúzsky vynálezca a dobrodruh Franky Zapata sa znova pokúsi o prelet ponad Lamanšský prieliv na svojom vynáleze – vznášadle, ktoré nazýva flyboard. Minulý týždeň sa mu tento odvážny čin nepodaril.

Jeho žena Christele informovala, že pokus o prekonanie 36-kilometrovej vzdialenosti z francúzskej prímorskej dedinky Sangatte do oblasti anglického Doveru si zopakuje v nedeľu.

Minulý týždeň pri svojom prvom pokuse Zapata približne v polovici preletu narazil do lode, z ktorej si chcel dotankovať palivo. Tentokrát pre lepšie pristátie použije podľa jeho ženy na dotankovanie väčšiu loď.

Štyridsaťročný Zapata ohúril ľudí so svojím flyboardom 14. júla počas vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa dobytia Bastily, keď sa vznášal nad parížskym bulvárom Champs-Elysées.

Flyboard je vznášadlo podobné dronu, ktoré má päť motorov a dokáže letieť rýchlosťou až 140 kilometrov za hodinu. Človek na ňom počas letu stojí, a keďže je to pomerne malé zariadenie, z diaľky to môže vyzerať, akoby človek letel sám od seba, bez pomoci akéhokoľvek stroja.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská prehliadka #flyboard #Lamanšský prieliv #pretel